Medicii se bat cu infirmierele pe tichetele de masă

06 Iul 2011

NEÎNŢELEGERI. Fierbere mare în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Comasarea Spitalului de Obstetrică Ginecologie Vâlcea cu Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea îi lasă pe angajaţii celor două unităţi spitaliceşti fără tichetele de masă. Conducerea spitalului intenţionează să facă o reducere a cheltuielilor de personal de două miliarde de lei, prin tăierea biletelor de masă. O decizie nepopulară, dar necesară  în cazul în care conducerea spitalului vrea să-şi menţină toţi angajaţii. Sindicatele nu au acceptat oferta, au propus ca respectiva tăiere să se facă doar în cazul medicilor. Medicii s-au răzvrătit şi au acuzat de discriminare CA. În cazul în care Consiliul Judeţean nu va asigura finanţarea, conducerea spitalului va fi obligată să opereze o reducere de personal de 10%, altfel riscă puşcăria.

Scandal pe tichete de masă la Spitalul Judeţean. La finele lunii trecute, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, l-a obligat pe social-democratul Ion Cîlea, să preia spitalele cu tot cu angajaţi, dar cu un buget de cheltuieli pentru salarii mult mai mici. Astfel, Consiliul Judeţean va fi obligat să suporte diferenţa de cheltuieli salariale de 30% sau să dea afară  10% din personalul spitalului. O decizie greu de luat în prag de campanie electorală.

Ministrul a transferat astfel responsabilitatea disponibilizărilor de personal în ograda preşedintelui CJ, mizând  pe populismul social-democraţilor. Ion Cîlea  a promis că nu va da afară niciun angajat, mai mult chiar, a deblocat câteva posturi din SJU pentru operarea câtorva angajări în secţiile cu deficit major de personal, deşi în cazul asistentelor putea să facă acest lucru prin transfer.

În final s-a găsit ca soluţie de compromis tăierea biletelor de masă, o propunere refuzată de angajaţii SJU.

Zilele trecute, în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al SJU, liderul CNSLR Frăţia, Constantin Pîrvu, a reuşit să menţină tichetele de masă pentru personalul medical şi auxiliar, dar nu şi pentru medici. Sindicalistul a precizat că medicii nu trăiesc din tichete de masă, deci pot renunţa lejer la ele. Medicul Pătraşcu, reprezentantul medicilor, l-a acuzat de discriminare, precizând că medicii nu vor renunţa la aceste drepturi.

,,Situaţia este destul de gravă, SJU a primit cu 71 miliarde de lei mai puţin de la CAS şi trebuie să găsim soluţii pentru salvarea spitalului de la faliment. Noi am discutat încă de luna trecută despre o posibilă tăiere a tichetelor de masă, dar s-a pus problema doar la nivelul medicilor, pentru că ei nu depind de tichetele de masă. Au venituri destul  de bune, nu trăiesc din ele. Au fost discuţii şi au venit de unde ne aşteptam cel mai puţin. Doctorul Pătraşcu a venit şi a spus că e discriminare, că medicii nu sunt de acord… Le-am spus foarte clar că nu voi renunţa la tichetele celor cu venituri mici şi dacă vor să taie vreodată să taie la medici. Nu se compară salariul unei infirmiere sau al unui mecanic cu salariul unui medic”, a precizat Pîrvu.

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a pus şi problema alocării a 4 miliarde de lei din bugetul SJU, pentru salariile angajaţilor de la Spitalul de Obsterică şi Ginecologie Vâlcea, preluat de Spitalul Judeţean.

Consiliul de administraţie a votat împotrivă. ,,S-a votat împotrivă. Nu mi se pare normal să dăm 4 miliarde de lei pentru salariile celor de la Maternitate, pentru menţinerea puhoiului de medici de acolo, care iau bani pe toate părţile. Au cabinete medicale şi îşi tratează bolnavii în spital şi alte chestii care nu pot fi făcute public. Trebuie să terminăm odată cu afacerile de la Maternitate. Medicii de acolo mănâncă o grămadă de bani degeaba, unii sunt pensionaţi, deci trebuie să plece, alţii au contracte pe perioadă determinată… Acolo trebuie să rămână două secţii, atât, altfel plătim o grămadă de bani degeaba pe utilităţi. Au 11 miliarde doar datorii, plus cheltuieli salariale de 7 miliarde, iar noi nu vrem să le preluăm datoriile”, a precizat Pîrvu.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...