CONCERT ANIVERSAR: 60 de ani de la înfiinţarea Liceul de Muzică și Arte Plastice „VICTOR GIULEANU” din Râmnicu Vâlcea

02 Noi 2017
Liceul de Muzică și Arte Plastice „VICTOR GIULEANU” organizează joi, 2 noiembrie și vineri 3 noiembrie, manifestările care marchează Zilele Liceului de Arte „Victor Giuleanu”, la aniversarea a 60 de ani de la înființarea Școlii de Muzică și Arte Plastice din Râmnicu Vâlcea.
Directorul unităţii de învăţământ, Laura Stanca, a dorit să evidenţieze împlinirea celor 60 de ani de la înfiinţarea liceului prin organizarea unui concert aniversar în data de 2 noiembrie 2017, cu începere de la orele 12.00, în galeria pasaj 1 Cozia din Râmnicu Vâlcea. Îşi vor da concursul elevii şi formaţiile Liceului de Arte Victor Giuleanu, acompaniaţi de profesorii Irina Stratulat, Galina Nemţanu, Adrian Zamfir, Doina Olteţeanu, Dorina Arsenescu. De asemenea, profesorii îndrumători sunt Camelia Clavac, Ion Olteţeanu, Claudia Diaconu Iordache, Mihaela Manafu, Marian Cristinel Stroe, Dorin Farcaş, Monica Scurtu şi Robert Pâlşu.

Cine a fost Victor Giuleanu?

Muzicologul și profesorul universitar Victor Giuleanu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1914, în localitatea Stroești, județul Vâlcea.
Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea. A urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București între 1935-1941, avându-i ca profesori pe Ion Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu, George Breazul, Ștefan Popescu, Ion Ghica. În perioada 1945-1946 a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” din București. În perioada 1948-1952 este student la Facultatea de Drept din București.
A fost profesor de muzică la Liceele „Gheorghe Lazăr” și „Matei Basarab” și asistent la Facultatea Muncitorească din București. Maestrul Victor Giuleanu a fost și dirijor al Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, cu care a întreprins numeroase turnee în țară și peste hotare. Din anul 1991 a înființat Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Spiru Haret”, fiind decan până în anul 1999, și care îi poartă numele. I-au apărut foarte multe lucrări didactice: „Tratatul de teorie a muzicii” (1962), „Ritmul muzicii”, „Teoria ritmului” etc. A primit titlul de Doctor „Honoris Causa” al Federației Universitare Internaționale din orașul Missouri, S.U.A.
În anul 1999, profesorul universitar doctor Victor Giuleanu a fost propus Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru atribuirea titlului de Cetățean de Onoare al Râmnicului, distincție pe care a primit-o.
În data de 23 decembrie 2006 a decedat, lăsând un gol imens în viața muzicală românească.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...