Reuniunea transnaţională din România, din cadrul proiectului “PRET-A-PET” s-a finalizat!

În perioada 16-21 octombrie 2017, la Școala Gimnazială “Anton Pann” Rm. Vâlcea, reprezentată de d-nul director prof. Adrian BURLAN, d-na prof. Diana VĂCARU dir. adj. şi d-na prof. Andreea DIN rir. înv. primar , o echipă managerială de excepție, s-a derulat a patra reuniune transnațională din cadrul proiectului “Protect, Respect and Treat Animals and People with Empathy and Tenderness” (Pret-a-Pet)/ 2016-1-TR-KA219-035205_4, proiect finanțat prin Programul ERASMUS +, Acţiunea Cheie 2.

La acest eveniment au participat delegații din Turcia, Franța, Italia, Grecia și ,nu în ultimul rând, din Cehia, invitați speciali care s-au integrat foarte repede în tema proiectului, exprimându-şi dorinţa pentru implicare într-un viitor proiect.

Prima zi a presupus o vizită a obiectivelor importante din București, cel mai mare oraș din România, al 10- lea din UE. Atracția maximă a reprezentat-o Palatul Parlamentului care din punct de vedere arhitectural, este una dintre cele mai controversate clădiri din România. Vizita a fost organizată cu ajutorul d-nului senator, profesor Bogdan MATEI, căruia îi mulțumin şi cu această ocazie.
Ulterior, s-a ajuns la Rm Vâlcea - oraș municipiu, care a găzduit la Grand Hotel Sofianu delegațiile străine. Prietenii noștri europeni au fost întâmpinaţi cu mici surprize pregătite cu atenție de echipa din România.

A urmat deschiderea festivă a lucrărilor proiectului: în curtea școlii, elevii de la ciclul gimnazial, în număr foarte mare cu zâmbetul pe buze și pancarte reprezentative, au întâmpinat cu pâine și sare în semn de dragoste, bunătate și omenie, delegațiile partenere. Mesajul de “bun venit” din partea managerului instituției, d-nul prof. Adrian Burlan, alături de persoanele marcante de la I.S.J Vâlcea şi comunitatea locală, a fost completat de programul artistic pregătit cu multă meticulozitate de d-nul prof. Marian Duțu și d-nul prof. Panescu Ion, de la Palatul Copiilor - Rm. Vâlcea, cărora le mulțumim sincer. Toate aceste momente au fost promovate în presa locală, Viața Vâlcii, grație d-nului prof. Nicolae Dinescu.

Pentru o bună cunoaștere a partenerilor din proiect, fiecare delegație a prezentat într-un mod cât mai original țara de proveniență. S-a continuat cu un Seminar de comunicare asertivă realizat în mod diferit pentru adulți de către d-nele prof. Ramona RADU și Roxana SASU și pentru copii de către d-nele prof. Daniela LUPU și Andreea CONSTANTINESCU.

Atelierele de creație din materiale reciclabile pregătite cu multă ingeniozitate de d-nele prof. Mihaela BOBOCU de la Palatul Copiilor, Mariana CIUPERCA de la Școala Gimnaziala Bunești și, nu în ultimul rând, de d-nele prof. Roxana SASU, Oana DRĂGHICESCU, Alina BĂIEŞU, Gabriela DINICA de la școala gazda, au avut sprijinul lingvistic al d-nelor prof. Liliana MANEA, Ramona RADU și al elevei voluntar, Dana CIUCA care au reușit să antreneze rapid grupul ținta la activitate, produsele obținute fiind oferite cu mare drag trecătorilor, iubitori de animale, în cadrul campaniei”Oferă un zâmbet”!
În cadrul Seminarul informativ “ABC-ul animalelor de companie” desfăşurat în laboratorul de Biologie, amenajat la un înalt standard de calitate,unde au fost expuse materiale didactice realizate cu multă ingeniozitate de elevii clasei a VI a A şi a VIIB a, sub îndrumarea atentă a d-nei prof. Letiția MURARUȘ trezind interesul grupului ținta, atât pentru cunoștintele de biologie cât și cele de multilingvism, ca urmare a modului de abordare a temei de către d-nele prof. Ramona BECHEANU și Liliana MANEA.

Cunoștințele achiziționate la acest seminar au fost completate de o piesă de teatru pusă în scenă de Formația teatrală “ATARAXIA” în limba engleză. A fost un număr de excepție, mulțumim actorilor pentru prezența și d-nei psiholog Maria BOBEANU pentru sprijinul acordat în acest sens.

Programul de lucru s-a continuat cu marketingul afacerii alese; ingeniozitatea afacerii și modul de prezentare, au demonstrat că abilitatea de antreprenoriat s-a conturat destul de bine pe parcursul acestui proiect. Materialele prezentate au fost foarte diferite; ppt-uri, afișe publicitare, cataloage de prezentare,obiecte decorative, povești de succes, fiecare aducând un plus valoare în dezvoltarea viitorilor antreprenori.

Activităţile de creație prin cuvânt au fost completate de activităţile de creație prin culoare, totul denumit sugestiv ”Zidul prieteniei” şi organizat cu multă atenție și ingeniozitate de d-na prof. Georgiana POENARU, un profesor deosebit de talentat căruia îi mulțumim și pe această cale. Vizita la Primăria Municipiul Rm Vâlcea a convins partenerii noştri de proiect, ca relația școala-comunitate,este foarte bună, ca învăţământul reprezintă o prioritate, asigura societatea de mâine capabilă să se integreze în viața socială. Mulțumim d-nului Primar Mircea GUTAU, d- nului Viceprimar Eusebiu VEȚELEANU, d-nei Viceprimar Carmen PREDA, d-șoarei Mădălina AVRAMOIU Inspector Comunicare Sport Cultură și, nu în ultimul rând, d-nei Consilier local Maria BOBEANU pentru tot sprijunul acordat.

Programul stabilit pentru reuniunea din România s-a finalizat cu o expoziție de fotografie “Labirintul emoțiilor” care a promovat diverse stări afectiv -emoționale ale animalelor. Din cuantificarea rezultatelor înregistrate s-a tras concluzia că există dorința pentru tratarea animalelor cu respect, iubire și tandrețe: “Expoziția a fost minunată, m-a învăţat să fiu mai atent cu animalele!; “Aceasta expoziție m-a inspirat să adopt un animal!”; Wonderful and intershing project! Animals have to be protected and treated like humans.”; “ I FEEL HAPPY TOGHETER ÎN THIS MEETING.I MET VERY NICE AND LOVELY PEEOPLE”. Sunt doar câteva dintre impresiile participanților.

Momentul de rămas bun a fost pregătit cu mare atenție de echipa manageriala a proiectului iar mesajul Greciei cred că este relevant: “I think that Ramazan's school and my school have a lot of work for the next meetings after the high standards of this mobility. A big hug to all of you!”( Cred că școala lui Ramazan și școala mea au mult de lucru pentru următoarele reuniuni după standardele înalte ale acestei mobilități. O îmbrățișare mare pentru voi toți!)

Această imagine a putut fi promovată cu sprijinul Primăriei Municipiului Rm Vâlcea, ETA S.A. grație d-nei Economist Elena LILIAC, Filarmonicii ‘Ion Dumitrescu,Teatrului “ATRAXIA”, Palatului Copiilor Rm. Vâlcea, Clubului Copiilor- Horezu, Colegiului Nat. Al. Lahovari, Scoalii Gimnaziala Buneşti, Daeti, Runcu, cărora le mulțumim în egală măsură!
Nu am uitat să transmitem sincere mulțumiri părinţiilor care s-au implicat în mod direct în pregătirea acestui eveniment! Au înţeles că școala nu poate face fața tuturor provocărilor actuale, ca părinţii nu sunt doar beneficiari ai actului educațional ci și participanți direcți sau indirecți.

• A consemnat, Prof. Letiţia MURĂRUŞ; Prof. Andreea Constantinescu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...