Senatorul Romulus Bulacu, interpelare adresată ministrului Sănătăţii pe tema lipsei donatorilor de sânge

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, referitoare la lipsa donatorilor de sânge, senatorul Romulus Bulacu vrea să afle care sunt măsurile luate de minister pentru stimularea creșterii numărului de donatori.
„Lipsa donatorilor de sânge este în continuare o mare problemă. Statisticile arată că doar 1,7% dintre români donează anual.
Situația nu este mai bună nici în județul Vâlcea, problemele confruntate la nivel național regăsindu-se și aici. Conform ultimelor informaţii transmise de Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea, de la o lună la alta numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere, iar cadrele medicale fac față cu greu numărului mare de cereri din partea spitalelor. Deși, conducerea Centrului face frecvent apel către vâlcenii care au o stare de sănătate bună şi care nu sunt sub nici un tratament medicamentos, să vină să doneze sânge, numărul donatorilor în 2017 comparativ cu 2016 a scăzut cu aproape 10%.

La nivel național, criza de sânge este inevitabilă, mai ales în perioada verii când încep concediile și muncile agricole. La acestea se mai adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor și a investițiilor în laboratoare, inexistența fondurilor necesare derulării campaniilor de informare și o populație din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare. Nu în ultimul rând, lipsa motivării, respectiv, bonurile valorice au o suma rămasă nemodificată de ani de zile, în ciuda promisiunilor de mărire în vederea stimulării donatorilor. Tot la acest capitol, aș dori să menționez că o cauză mai poate fi și lipsa introducerii Centrelor de Transfuzie în sistemul de Urgență, cu beneficiile aferente pentru asistența medical de urgență, dar și pentru personal. Deși angajații sunt nevoiți să efectueze ore suplimentare pentru a asigura necesarul cererilor, acestea nu se plătesc și nici gărzi sau alte sporuri.

Consecințele sunt dramatice: medicii sunt forțați să trieze și să-și asume stabilirea urgențelor, iar intervențiile chirurgicale suferă amânări peste amânări.
Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați măsurile pe care le aveți în vedere pentru eliminarea cauzelor enumerate mai sus și dacă intenționați să implementați un program pentru stimularea creșterii numărului de donatori.” se arată în interpelarea senatorului liberal.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ana Maria Gheorghe

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa: ana.maria.gheorghe@voceavalcii.ro
Urmăriți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...