Săptămâna pe scurt - de la lume adunate, 7 septembrie 2017

07 Sep 2017

• Anul școlar 2018-2019 începe cu un nou experiment pentru elevii vâlceni • Celebrul Fuego a comis-o la Vâlcea • A trecut mai bine de o săptămână de la vizita ministrului Mediului la groapa de gunoi de la Măldărești, și nu s-a luat nicio măsură • Tribunalul Vâlcea se află pe locul 34 în lupta cu fenomenul contrabandei

• Anul școlar 2018-2019 începe cu un nou experiment pentru elevii vâlceni, mai ales pentru cei de clasa a V-a. Așa cum anunțase ministrul Educației Liviu Pop, tinerii ar putea găsi în banci celebrul manual de Educație Fizică și Sport, dar și manualul unic, sau "compendiu", manual care cuprinde 14 materii sintetizate în mai puţin de 300 de pagini şi care va fi folosit până când elevii de clasa a V-a vor primi manualele. Potrivit unui reportaj difuzat pe un post de televiziune naíonal, cele 296 de pagini ale compendiului conțin numeroase greşeli de redactare. Spre exemplu, numele pictorului francez postimpresionist Paul Cezanne se scrie, de fapt, cu dublu n, dar în manual e trecut cu unul. În capitolul dedicat biologiei apar noţiuni neclare precum „vieţuitoarele din mediul mai îndepărtat”, dar şi cuvinte sau definiţii care nu pot fi înţelese de copiii de clasa a V-a: biocenoză, biotop. Celebrul Fuego a comis-o la Vâlcea. Invitat la sfârșitul lunii august, la zilele comunei Stoilești, Fuego și-a dat arama pe față atunci când le-a spus oamenilor să se îndepărteze. Mega-starului Fuego îi era greu să respire același aer cu cei din banii cărora și-a primit onorariul (în euro din câte am aflat) și a cerut ca lumea să se îndepărteze de el.

• Celebrul Fuego a comis-o la Vâlcea. Invitat la sfârșitul lunii august, la zilele comunei Stoilești, Fuego și-a dat arama pe față atunci când le-a spus oamenilor să se îndepărteze. Mega-starului Fuego îi era greu să respire același aer cu cei din banii cărora și-a primit onorariul (în euro din câte am aflat) și a cerut ca lumea să se îndepărteze de el. Asaltat de fani, prezenți în număr mare la spectacolul organizat pentru ei de către Primăria Stoilești, Fuego s-a dat rănit că, vezi Doamne, este bruscat de oameni, dar și de jurnaliștii care se aflau acolo. Aerele de vedetă ale lui Fuego nu au fost bine primite de oamenii care-și doreau să asculte să asculte muzică bună și să se distreze, la un moment dat vedeta primind niște huiduieli, care l-au adus repede cu picioarele pe pământ.


• A trecut mai bine de o săptămână de la vizita ministrului Mediului la groapa de gunoi de la Măldărești, și nu s-a luat nicio măsură. S-au făcut promisiuni că guvernul va aloca o sumă de bani pentru a singe incendiul ce arde de la jumătatea lunii august, dar nici până acum primăria de la Măldărești nu a văzut niciun leu. Administratorul gropii ar fi primit ordin de la autorități să nu mai intervină, în timp ce pompierii se luptă cu mirosul înecăcios în niște condiții groaznice, fără măști corespunzătoare unei astfel de intervenții. Mai mult, se pare că apa abundentă care ar fi folosită de salvatorii vâlceni ar fi dus o parte din deșeuri către râul din zonă și există riscul ca poluarea să se extindă. În același timp, atât în zonă cât și la Garda de Mediu și la Protecția Mediului se află în desfășurare o anchetă, în urma căreia ar trebui să se afle cine sunt vinovații pentru producerea incendiului. Există suspiciuni că incendiul ar fi izbucnit simultat in mai multe locuri, la distanțe de aproape 100 de metri.

• Tribunalul Vâlcea se află pe locul 34 în lupta cu fenomenul contrabandei, conform unui studiu realizat de Asociația InfoCons și susținut de British American Tobacco. Tribunalul Vâlcea a înregistrat în 2016 1 dosar penal ce vizează activităţi de contrabandă. În funcţie de numărul dosarelor finalizate, Tribunalul Vâlcea ocupă locul 34 în clasamentul tribunalelor analizate. Conform datelor colectate, din totalul dosarelor înregistrate în anul 2016, la Tribunalul Vâlcea nu a fost finalizat niciun dosar, iar 1 dosar este în lucru. Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociația InfoCons și susținut de British American Tobacco în cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii pe www.anticontrabanda.ro). Studiul evaluează rezultatele din 2016 ale acțiunilor desfășurate de principalele autorități implicate în combaterea fenomenului de contrabandă. Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanții Asociației ”InfoCons” autorităţilor vizate.
Campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât și referitor la eforturile autorităților statului român pentru stoparea acestui fenomen. Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat și limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată și altor activități infracționale, putând reprezenta chiar și o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.

Pataliputra

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...