Ziar de opinie și luptă împotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.Ziar de opinie și luptă mpotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.
"La ce-i bună libertatea cuvântului, daca nu te poți folosi de ea?" 

Senatorul Romulus Bulacu, interpelare despre efectul generat de Brexit asupra imigranţilor români

21 Apr 2017
Într-o interpelare adresată ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, senatorul Romulus Bulacu face referire la atenuarea efectelor generate de Brexit asupra imigranților români.

„Marea Britanie și Uniunea Europeană au dat oficial startul pentru Brexit. Scrisoarea prin care Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona a ajuns la Bruxelles. Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Sir Tim Barrow, i-a înmânat pe 29 martie, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea semnată de Theresa May, premierul Marii Britanii.

În momentul în care Donald Tusk a acceptat scrisoarea, procesul Brexit a fost lansat oficial. Consiliul European urmează acum să trimită scrisoarea tuturor statelor membre. În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona până la Summitul de la sfârşitul lunii aprilie.

În UK există 3,2 milioane de cetățeni imigranți. Oficial, 236.000 de români muncesc legal și trimit acasă, în fiecare an, aproape o jumătate de miliard de euro. Dar, potrivit numerelor de asigurare socială care s-au emis în Marea Britanie, în prezent, ar fi între 400.000 și 500.000 de români. Odată cu ieșirea din UE, aceștia nu ar mai beneficia de drepturi de lucru și de asistență socială aplicată cetățenilor statelor membre. Este posibil ca Marea Britanie să acorde în continuare dreptul de lucru cetățenilor europeni care deja muncesc acolo. Este, de asemenea, posibil ca alte reguli legate de migrație și de dreptul de lucru să fie negociate de Marea Britanie cu fiecare stat în parte. În același timp, imigranților care nu au mai lucrat până acum în Anglia, li s-ar putea cere să aibă o slujbă garantată și să facă dovada faptului că au bani să se întrețină o perioadă.

Studenții nu vor mai beneficia de taxele de școlarizare reduse, aferente studenților membrii ai UE și ar putea plăti taxe mult mai mari, așa cum se aplică acum celor care nu provin din țari membre.

Schimbările care vor urma pentru imigranții din Marea Britanie sunt departe de a fi clare, cu o singură excepție, românii care-și doresc să ajungă în Regatul Unit sunt pe cale să piardă o serie de drepturi. Soarta conaționalilor noștri ar trebui să devină un punct important pe agenda de lucru a Guvernului.

Pe cale de consecință, Domnule Ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați punctul dumneavoastră de vedere privind situația mai sus menționată și dacă aveți o strategie în curs sau deja elaborată privind atenuarea acestor efecte generate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.” se arată în interpelarea senatorului Romulus Bulacu.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro