Om de afaceri, condamnat la ani grei de pușcărie! Avea afaceri și firme în VÂLCEA

04 Mar 2017
Sentință definitivă în cazul omului de afaceri Viorel Ştiube, care a fost condamnat la 8 ani cu executare, după ce a păgubit statul român cu aproape 4 milioane de euro. El a fost condamnat pentru evaziune fiscală, în formă continuată. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Oradea, iar în septembrie 2016, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe afacerist la o pedeapsă cu executare de 8 ani. Viorel Ştiube a atacat sentinţa cu recurs la Curtea de Apel, însă magistraţii de aici au păstrat cuantumul pedepsei.

În vara anului 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Viorel Ştiube, administrator al S.C. ABC Vest Trafic SRL Oradea şi SC Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC Transport Euro SRL Budeşti, Vâlcea. În sarcina acestuia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2007 – 2008, Viorel Ştiube, în calitate de administrator al celor trei firme, a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto – motorină. Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, SC Damco Nafta SRL Ianca (Bihor) şi SC Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea (societăţi controlate şi coordonate de inculpat), prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.

În această modalitate, au arătat procurorii, Ştiube a creat în dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de aproape 4 milioane de euro. Tribunalul Bihor s-a pronunţat în septembrie 2016 în acest dosar, condamnându-l pe afacerist la opt ani de închisoare cu executare. Cum sentinţa nu a fost definitivă, aceasta a fost atacată la Curtea de Apel. Judecătorii acestei instanţe au respins recursul, astfel că Ştiube a rămas condamnat.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...