Comisia Europeană a dat în judecată România pentru gropile de gunoi neconforme! La Vâlcea, focarul de infecție de la Măldărești trebuia închis de mult

Comisia Europeană a decis miercuri să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozitele municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor șase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia, iar Curtea Europeană de Justiție a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru și Spania.

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, așa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Groapa de gunoi de la Măldărești mai are autorizație până în iulie 2017

Munţi de gunoaie, un miros pestilenţial greu de suportat, ape infestate, aceasta este imaginea de coşmar pe care o oferă groapa de gunoi de Măldăreşti, depozit ce aparţine firmei SACOMET SA şi care ar fi trebuit închis în urmă cu mai mulţi ani, acesta mai având autorizație de funcționare până în iulie 2017. În luna noiembrie 2016, inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu au reuşit să efectueze un control la această groapă de gunoi, iar concluziile sunt cel puţin îngrijorătoare: se cercetează infracţiuni la Legea Apelor, după ce gunoiul se deversa în pârâul Goruneţ, infracţiuni de fraudă fiscală, iar inspectorii au solicitat şi suspendarea autorizaţiei de mediu, precum şi închiderea gropii de gunoi.

Comisariatul Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat în data de 29 noiembrie 2016 încă un control la depozitul de deșeuri nepericuloase neconform Măldărești, al patrulea din acest an.

În perioada 15-18 noiembrie 2016 o echipă de comisari ai Comisariatului General al Gărzii de Naţionale de Mediu s-a deplasat la depozitul de deşeuri aparţinând de SC SACOMET S.A. unde au fost verificate următoarele aspecte:

• verificarea operatorului depozitului de deşeuri pentru conformarea cerinţelor din Autorizaţia de Mediu (nr. 201/25.09.2013, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, valabilă până la data de 16.07.2017).

• împreună cu reprezentanţii I.G.P.R. au fost verificate eventuale depozitari de deşeuri periculoase depozitate pe amplasament

• au fost verificate documentele de transport ale transportatorilor surprinşi în incinta depozitului, modul de descărcare şi existenţa contractelor pentru depozitarea deşeurilor

• a fost repetată prelevarea de probe de apă din pârâul Goruneț împreună cu reprezentanţi A.B.A. Olt şi totodată au fost efectuate măsurători cu aparatul G.P.S. de către reprezentanţii acestei instituţii, pentru determinarea suprafeţei şi volumului de deşeuri depozitate până la data controlului.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...