Pe 23 noiembrie, se va decide planul de reorganizare al SC OLTCHIM SA

Creditorii combinatului Oltchim au fost convocaţi la Tribunalul Vâlcea, pe 23 noiembrie, ca să discute modificarea planului de reorganizare, după ce la adunarea acestora din 19 octombrie le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de schimbare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.

Aceste demersuri sunt făcute abia acum, deşi societatea a anunţat, încă din august, că schimbă metoda de privatizare şi că se vinde pe bucăţi, sub binecuvântarea Ministerului Economiei.

La adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.

Procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, deşi Ministerul Economiei se aştepta să fie gata în acest an, conform Bursa. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru Oltchim şi a transmis că procesul de vânzare aşa cum figurează în planul aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Chimcomplex, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR) Cluj, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, va depune o ofertă pentru a participa la licitația privind vânzarea combinatului chimic. Oferta depășește 100 de milioane de euro, iar Vuza pregătește investiții cumulate de 450 milioane de euro pentru următorii ani, în cazul în care va fi declarat câștigător.

De asemenea, şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar semnificativ al Oltchim), ia în considerare să participe la privatizare, după ce autorităţile vor demara oficial procesul de vânzare. PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim (32,3%).

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...