Alarmant: 9 incendii de vegetaţie uscată într-o singură zi în Vâlcea

Alarmant: 9 incendii de vegetaţie uscată într-o singură zi în Vâlcea foto: Facebook Pompierii Romani

Pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea au intervenit în data de 10.09.2016, pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată, în localitățile : Ioneşti, Laloşu, Creţeni, Prundeni, Şirineasa, Budeşti, Bălceşti şi Drăgăşani.

- la ora 10:49 în comuna Ioneşti, sat Fişcălia, unde au ars aproximativ 1,5 ha de vegetaţie.
- la ora 12:06 în comuna Laloşu, sat Mologeşti, unde a ars vegetația pe aproximativ 1 ha.
- la ora 12:12 în comuna Creţeni, sat Creţeni, unde a ars vegetația pe aproximativ 0,7 şi 70 pomi fructiferi. În acest caz oamenii legii au întocmit dosar penal pentru distrugere.
- la ora 15:35 au intervenit în comuna Prundeni, sat Zăvideni, unde a ars vegetaţia pe aproximativ 0,35 ha.
- la ora 16:06 au intervenit în comuna Şirineasa, sat Şirineasa, unde a ars vegetația pe șase ha.
- la ora 17:01 au intervenit în comuna Ioneşti, sat Fişcălia, unde a ars vegetaţia pe aproximativ 0,4 ha.
- la ora 17:50 au intervenit în comuna Budeşti, sat Bârseşti unde a ars vegetaţia pe două ha şi 29 de pomi fructiferi. Ca şi în cazul anterior, oamenii legii au deschis dosar de cercetare penală pentru distrugere.
- la ora 18:30 au intervenit în oraşul Bălceşti, sat Ulicioiu, pentru stingerea unui incendiu de litieră. Au ars aproximativ 20 ha de litieră şi vegetaţie uscată.
- la ora 20:48 au intervenit în Drăgăşani, pe strada Tudor Vladimirescu unde a ars vegetaţia pe aproximativ patru ha.

Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiile s-ar fi declanșat în urma folosirii focului fără respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor.

Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:

• Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
• În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ana Maria Gheorghe

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa: ana.maria.gheorghe@voceavalcii.ro
Urmăriți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...