DECIZIE ISTORICĂ: CSM a propus desfiinţarea instanţelor militare

20 Iun 2016
DECIZIE ISTORICĂ: CSM a propus desfiinţarea instanţelor militare Foto: adevarul.ro
În şedinţa de săptămâna trecută, Plenul CSM a propus desfiinţarea instanţelor militare.

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru ales al CSM explica pe contul său de Facebook care sunt raţiunile care au determinat CSM-ul să propună acest lucru.

În primul rând, măsură este necesară pentru economisirea resurselor. Instanţele militare în perioada 2012-2015 au avut o încărcare cu dosare de 15 ori mai mică decât instanţele civile.

Un alt motiv este acela că judecătorii militari, în sistemul judiciar românesc, aşa cum este construit, nu îndeplinesc garanţiile de independenţă şi imparţialitate. Cariera militară şi bugetul instanţelor militare aparţin sistemului militar şi nu sistemului de justiţie.

S-a mai arătat că în Uniunea Europeană multe state membre nu au justiţie militară ci complete ale instanţei civile specializate în acest domeniu, care judecă astfel de cauze.

Parlamentul este cel care poate stabili prin lege o măsură de desfiinţare a instanţelor militare.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...