COD PORTOCALIU: Inundaţiile au făcut prăpăd în judeţul Vâlcea

Precipitaţiile abundente din ultimele zile şi lipsa şanţurilor de colectare şi a digurilor, au fost factorii care au făcut ca apele să se reverse în gospodăriile oamenilor. Mai multe case din Băbeni au fost grav afectate de inundaţii după ce digul unui canal colector de pe pârâul Stăncălău a cedat din cauza acumulărilor de apă. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea s-a convocat grupa operativă, în vederea monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgenţă. Totodată au fost suplimentate forţele de intervenţie.

Conform unui comunicat referitor la pagubele produse de precipitaţiile înregistrate în perioada 13- 15 iunie, prefectul Radu Renga a adus la cunoștință faptul că pe raza județului Vâlcea, în special în zona centrală, vestică și nordică, s-au înregistrat cantități cumulate de apă ce au depășit 105 l/mp.

Aversele înregistrate în intervalul menționat au produs pagube în gospodăriile populației și la nivelul infrastructurii locale în 17 localități vâlcene (Alunu, Băbeni, Berbești, Bărbătești, Călimănești, Costești, Copăceni, Frâncești, Ghioroiu, Grădiștea, Horezu, Sinești, Slătioara, Stroești, Șirineasa, Tomșani și Zătreni), conform rapoartelor de sinteză primite până la ora transmiterii comunicatului.

Fenomenul deosebit care s-a înregistrat în localitatea Băbeni, satul Valea Mare, atunci când viitura produsă pe pârâul Stăncălău a produs infiltrații în digul de apărare (din pământ), a pus în pericol aproximativ 50 de gospodării cu 150 de persoane. Acestea au fost evacuate pe amplasamente sigure, prin intervenția forțelor ISU Vâlcea, a jandarmilor, a polițiștilor și a militarilor.

De asemenea, au fost afectate și anumite obiective economice. Astfel, la linia ferată Copăceni- Berbești, km. 28+550 s-a produs o ruptură de terasament. Totodată, capacitățile de producție de energie electrică a microhidrocentralei CHE MP Tomșani au fost afectate ca urmare a faptului că amenajarea hidroenergetică a fost retrasă din exploatare începând cu noaptea 13- 14 iunie 2016.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu mai informează că cele două comisii de specialiști constituite din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea continuă evaluarea pagubelor.

Şi poliţiştii au acţionat în urma inundaţiilor şi au răspuns la 104 de apeluri pe SNUAU 112 privind zone afectate de precipitaţii abundente în localităţile Băbeni, Frânceşti, Pietrari, Măldăreşti, Stroeşti, Bălceşti, Ghiororiu şi Sineşti.

Poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe sectoarele de drum închise circulaţiei rutiere pentru a dirija traficul şi a preveni accidentele pe o perioadă scurtă de timp pe DN 67-Costeşti, 7-Călimăneşti şi DJ 646- Bistriţa, 646A- Pietrari, 651A-Ghioroiu, 605A-Sineşti.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ana Maria Gheorghe

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa: ana.maria.gheorghe@voceavalcii.ro
Urmăriți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...