Ziar de opinie și luptă împotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.Ziar de opinie și luptă mpotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.
"La ce-i bună libertatea cuvântului, daca nu te poți folosi de ea?" 

Ultima oră


ATENȚIE: Află cât de toxică este în realitate vopseaua de ouă

ATENȚIE: Află cât de toxică este în realitate vopseaua de ouă FOTO: www.cevabun.ro
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 17 tipuri de vopsea pentru ouă din marile supermarketuri, pentru realizarea unui studiu prin care să arate potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Pe lângă cei 11 coloranți alimentari, 3 conservanți alimentari, 2 corectori de aciditate, 2 agenți de îngroşare, 1 acidifiant, 1 agent de umezire şi 1 stabilizator, întâlniți în toate cele 17 tipuri de vopsea, se pare că 8 dintre acestea conțin un colorant roșu toxic: Azorubina sau E122. Acest colorant se folosește în industria textilă și poate produce astm sau reacţii adverse la persoanele care nu tolerează aspirina. Acest aditiv este interzis în SUA, Japonia, Suedia și Norvegia. Acum ați aflat de ce nu prea găsiți vopsea pentru ouă în străinătate.

Experții APC ne sfătuiesc să vopsim ouă din categoria 0 sau 1, și să le evităm pe cele din categoria 2 și 3. Ouăle din categoria 0 sunt cele ecologice, iar cele din categoria 1 provin de la găini crescute în aer liber. Nu putem spune același lucru în cazul ouălor de categorie 2 și 3 ce provin de la găini crescute în hale, respectiv baterii. Așadar, nu vă lăsați înșelați de mesajele ce vă captează atenție pe cofrajele de ouă, ci urmăriți-le cifrele de categorie. Ouăle de la găinile crescute liber sau ecologic, au coaja mult mai groasă comparativ cu suratele lor vitregite de soartă, și atunci când le colorați vopseaua nu va trece prin aceasta și astfel să ajungă la conținut.

Iată ce ne mai sfătuiește Prof. Univ. Dr. Ion Schileru– Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București: „Pentru vopsirea ouălor, mulți consumatori se aprovizionează cu substanțe chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decât culorile din surse naturale: pentru roșu și roz - foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curățate cu apă caldă (fără detergenți), să fie fierte încet în apă cu puțină sare, apoi să se adauge puțin oțet și sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apă în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu. Aceste experimente asigură și plăceri deosebite în arta de a face.”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ana Maria Gheorghe

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa: ana.maria.gheorghe@voceavalcii.ro
Urmăriți acest autor și pe Google Plus

valoris
Pensiunea Iulia site
Pensiunea Bradul site
uzina mecanica
 
annabella