FĂRĂ PRECEDENT: Primul caz de cetăţean găsit vinovat pentru tentativă de aderare la SI

FĂRĂ PRECEDENT: Primul caz de cetăţean găsit vinovat pentru tentativă de aderare la SI Foto: heavy.com
Tribunal federal din districtul new-yorkez Brooklyn l-a găsit miercuri, 9 martie a.c., vinovat pe Tairod Pugh, de 48 de ani, fost mecanic în Forţele aeriene americane, de tentativă de aderare la gruparea jihadistă Stat Islamic, acest caz fiind o premieră în SUA.

Tairod Pugh a încercat să ajungă, în ianuarie anul trecut, din Egipt în Siria, via Turcia, dar autorităţile turce l-au reţinut pe aeroportul din Istanbul. În bagajele sale au fost găsite o mască facială de culoare neagră, o hartă pe care erau marcate poziţiile din Siria controlate de gruparea Stat Islamic şi un grafic detaliat cu punctele de trecere a frontierei turco-siriene.

După câteva zile, Pugh a ajuns în Statele Unite unde a fost acuzat de comiterea unor fapte legate de terorism.

În perioada 1986-1990, Tairod Pugh a activat în cadrul Forţelor aeriene ale SUA, fiind specializat în mentenanţa motoarelor de avioane şi a sistemelor de navigare aeriană. Ulterior, în 2009 şi 2010, el a lucrat în Irak pentru o companie subcontractoare a armatei americane.

Avocaţii lui Tairod Pugh au susţinut că acesta a plecat în Turcia pentru a-şi căuta un loc de muncă şi nu pentru a deveni jihadist.

Totuşi, procurorii au subliniat că, într-o scrisoare găsită în laptopul său şi adresată soţiei sale egiptene, acuzatul a promis să lupte pentru islam şi a declarat ferm că are două opţiuni: ''Victoria sau martiriul''.

După un proces care a durat o săptămână, instanţa federală din Brooklyn l-a declarat pe Tairod Pugh vinovat pentru tentativă de furnizare de sprijin material unei organizaţii teroriste şi obstrucţionare în scopul distrugerii a patru echipamente electronice după detenţia sa din Turcia.

Pugh riscă o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare. Pedeapsa va fi stabilită în cursul acestui an.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...