Marius Stoika, ardeleanul care a ajuns şerif în SUA

Marius Stoika, ardeleanul care a ajuns şerif în SUA Foto: stiri.rttbrasov.ro
La 14 ani, imediat după Revoluție, Marius Stoika pleca din țară, alături de familia sa, în SUA. După 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, îmbrăcat în uniforma de ajutor de șerif pe care o poartă cu toată mândria și respectul pe care, în State, o impune. În țara sa natală s-a întâlnit cu colegii de breaslă din mai multe orașe și le-a vorbit tinerilor elevi despre cariera sa.

Marius Stoika s-a născut la Cluj, dar s-a mutat la Brașov la șase luni după naștere. Tatăl său a fost director la Fabrica de ciment de la Aghireș, dar a prins un post la Trustul de Construții din orașul “de sub Tâmpa”. A stat în Brașov până la 14, iar după Revoluție a plecat în SUA alături de familia sa. Acolo a terminat liceu și facultatea, la Criminalistică, după care a urmat Academia de Poliție. Stoika spune că la Academia de Poliție din SUA se lucrează intensiv – șase luni de zile, inclusiv sâmbăta și duminica.

“După aceea se depune jurământul și primești un post, ai un mentor până la 15 săptămâni, până când înveți meseria pe stradă. Am lucrat zece ani ca polițist”, spune Marius Stoika pentru voceatransilvaniei.ro.

În timpul patrulelor, Marius Stoika a trecut prin multe experiențe intense, dar spune că Dumnezeu a dat să fie încă în viață. L-au ajutat și antrenamentul și experiența, care însă într-unul dintre cazuri era destul de mică. Chiar dacă are de-aface cu toate tipurile de infracțiuni, Marius Stoika recunoaște că, pentru el, fiind tată, cele mai dificile cazuri sunt cele care implică violențe împotriva copiiilor.

În zona sa de jurisdicție trăiesc și mulți români. Șeriful spune că mulți, cei mai mulți dintre ei, se ocupă cu ilegalități, dar că încearcă să rămână sub radarul său, de frică să nu fie deportați.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...