Săptămâna pe scurt - de la lume adunate, 17 decembrie 2015

16 Dec 2015
• Apropierea Sărbătorilor de iarnă impune, tradiţional, pregătiri speciale făcute pentru şi în jurul bradului de iarnă • „Varianta verde” a Autostrăzii Piteşti – Sibiu, cea care ar trece pe la marginea municipiului Rm. Vâlcea şi prin staţiunea Călimăneşti-Căciulata, nu încinge spiritele pe scena politică locală • La redacţie am primit o scrisoare de la un preot tânăr care, legat de disfuncţionalităţile create prin actul grav de indisciplină comis de preotul Nicolae Moga – consilier administrativ-bisericesc (dar şi de preoţii Nicolae State-Burluş şi Ion Gavrilă) • Gala Olimpicilor Râmnicu Vâlcea este un eveniment deosebit, în cadrul căruia sunt recunoscute meritele şi eforturile elevilor şi profesorilor vâlceni care obţin rezultate remarcabile la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale

• Apropierea Sărbătorilor de iarnă impune, tradiţional, pregătiri speciale făcute pentru şi în jurul bradului de iarnă. Toţi românii, fie acasă, fie la instituţii, unităţi economice sau în localuri de alimentaţie publică, ornează pomi de Crăciun, cu globuri, beteală argintie, dulciuri şi daruri. La Consiliul Judeţean Vâlcea există o sală de spectacole, care, adeseori, se închiriază pentru organizarea de spectacole, festivităţi politice sau culturale şi sărbători tradiţionale. De când în fruntea primei instituţii administrative a judeţului se află interimarul Gică Păsat, toate eforturile ce se fac cu ocazia pregătirii sălii pentru Sărbătorile de iarnă s-au uitat. Deşi funcţionarii Consiliului ştiu ce au de făcut, „interimarul” nu le-a dat undă verde să organizeze și să pavoazeze sala. Nu pot cumpăra nici măcar un brad, pentru simbolism. „Cine nu are copii, nu se interesează nici de Sărbătorile iernii” – ne-a declarat un funcţionar al instituţiei. Desigur, nu este vina „interimarului” că nu are copii şi nici nu suntem de acord cu această concluzie (lucru care l-am transmis şi autorului afirmațuei) dar nu-l putem credita decât cu ideea nepăsării şi dezinteresului pe „interimarul” Păsat. Însă nu disperăm. Mai sunt câteva zile şi, poate, Gică al CJ se va face bine, dispunând pregătirile pentru festivităţile de iarnă. Predecesorul său, răposatul Ion Cîlea, iubea copiii, râmnicenii şi tradiţia naţională dar… s-a dus. Săracul!

• În investigaţiile noastre am descoperit că multe soţii de politicieni şi parlamentari vâlceni primesc salarii (pe ştate de plată) de la firme private judeţene, doamnele (prin intermediul cărora se comit acte de corupţie), netrecând să-şi ridice banii de la casierii. Mita le este adusă acasă, semn că beneficiarele au o undă de demnitate şi, totuși, se ruşinează. Măcar atât!

• „Varianta verde” a Autostrăzii Piteşti – Sibiu, cea care ar trece pe la marginea municipiului Rm. Vâlcea şi prin staţiunea Călimăneşti-Căciulata, nu încinge spiritele pe scena politică locală. Interesaţi de atitudinea liderilor vâlceni vizaţi, i-am deranjat telefonic şi iată ce ne-au declarat: • Deputat Constantin Rădulescu: „Am fost primul parlamentar vâlcean care am cerut Consiliului Judeţean şi Prefecturii să organizeze o întâlnire cu specialiştii vâlceni, ca să se găsească soluţia traseului autostrăzii prin judeţ. Nu s-a făcut. Apoi, de câte ori am întâlnit reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, prin Parlament, le-am zis, de fiecare dată. Aveţi grijă de judeţul Vâlcea”. • Senator Dan Niţu: „Am vorbit cu vicepremierul Borc şi a promis că ne susţine, cum a promis că va ajuta şi cu Oltchim-ul. Dar şi cu Sarea, pentru că mai putem exploata materia primă folosită de USG şi Oltchim doar doi ani. Arealul exploatării se va reduce şi trebuie să ne aprobe Bruxelles-ul extinderea acestuia”. Mazilu Dan: „Asta e problema guvernului şi a CNADNR. Apoi, este şi problema comunităţii noastre. Oare, dacă se ţine la dezvoltarea judeţului, nu putem să renunţăm la asfaltările electorale şi să face o bretea care să producă joncţiunea cu autostrada (ce poate trece pe oriunde în judeţ), ca să nu mai depindem de nimeni? Trebuie să existe voinţa politică şi interesul conducerii administrative a judeţului”.

• La redacţie am primit o scrisoare de la un preot tânăr care, legat de disfuncţionalităţile create prin actul grav de indisciplină comis de preotul Nicolae Moga – consilier administrativ-bisericesc (dar şi de preoţii Nicolae State-Burluş şi Ion Gavrilă) care a participat la o întrunire aşa-zis culturală despre „cultura muzicală bisericească în Vâlcea” fără a crea binecuvântarea Arhiepiscopului IPS Varsanufie, ne-a transmis: „Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Aşa este, a avut loc un afront adus Bisericii şi, dacă cucernicul Moga vine cu vreun ordin pe care să-l execut, îl voi sfida şi eu, înfruntându-l. Nu-l voi recunoaşte, cum şi, dumnealui, nu l-a recunoscut pe Înaltul nostru”. Aşadar, domnilor preoți, caruselul a pornit!

• Gala Olimpicilor Râmnicu Vâlcea este un eveniment deosebit, în cadrul căruia sunt recunoscute meritele şi eforturile elevilor şi profesorilor vâlceni care obţin rezultate remarcabile la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale. De aceea, este mare păcat să umbreşti o astfel de manifestare cu clevetiri şi încercări de a le fura altor copii munca.

Din păcate, o astfel de încercare a avut loc chiar cu câteva zile înainte de Gală. Eterna, fascinanta şi controversata profesoară de pian de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, Mihaela Manafu, a vrut să păcălească conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, trecându-se pe listă cu peste 20 de elevi, care chipurile ar fi câştigat concursuri internaţionale în Italia. Numai că, din fericire, „generala” Andra Bică a fost vigilentă şi a observat la timp că elevii pregătiţi de profesoara Manafu au obţinut premii la concursuri care nu sunt validate şi aprobate de Ministerul Educaţiei.

Ca atare, toate aşa-zisele premii obţinute de Mihaela Manafu, prin elevii săi, sunt nule în faţa Ministerului şi de aceea, acum, profesoara trebuie să justifice cumva banii primiţi de la Arhiepiscopia Râmnicului pentru a participa la concursul din Italia, concurs ce s-a dovedit de fapt o modalitate pentru familia Manafu de a-şi petrece concediul în străinătate.

O altă problemă în acest caz, care a generat un scandal la Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea şi la ISJ Vâlcea, a fost modalitatea în care a fost înaintată lista cu propunerile pentru Gala Olimpicilor. Din câte am reuşit să aflăm, mail-ul unităţii de învăţământ ar fi fost accesat de o persoană care a schimbat propunerile iniţiale ale directoarei şcolii, apărând peste noapte elevii profesoarei Manafu. Deznodământul în acest caz nu îl ştim, însă aşteptăm cu interes verificările ISJ Vâlcea, ştiind faptul că „generala” Bică nu va lăsa lucrurile aşa…

• PNL conduce în intenţia de vot a românilor cu 40,1%, pe locul al doilea se situează PSD cu 36,3% (faţă de 35% în septembrie), iar pe poziţia a treia se clasează UDMR cu 5,2% (faţă de 5% în septembrie), relevă sondajul. Formaţiunea maghiară este urmată de PMP cu 4,4% (faţă de 2,5% în septembrie) şi ALDE cu 4% (faţă de 2,6% în septembrie). Clasamentul este încheiat de UNPR cu 2,6% (faţă de 5,1%), M10 cu 2,4% (faţă de 2% în septembrie), PSRO cu 2,1%, (faţă de 2% în septembrie), PRM cu 1,1% (faţă de 1,3% în septembrie) şi PNŢCD cu 1% (faţă de 1% în septembrie). Pe regiuni geografice, electorii care locuiesc în Moldova, Bucovina ar alege PNL în procent de 37,4%, iar 46,6% PSD, în vreme ce 41,5% dintre votanţii care locuiesc în Muntenia, Oltenia, Dobrogea optează pentru PNL, iar 38,9% PSD. Alegatorii care locuiesc în Banat, Crişana, Maramureş ar alege PNL într-un procent de 45,3%, iar 24% dintre aceştia PSD. 37% dintre respondenţii care exprimă o opţiune de vot şi locuiesc în Transilvania ar alege PNL, iar 28,3% PSD.


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...