SCUFIŢA ROŞIE

Feerie muzical-coregrafică

Adaptare T.V. realizată de membrii cercului cultural cu probleme de prevenire şi stingere a incendiilor de pe lângă Cercul de cultură al sectorului 9.

Actul 1

O pădure multiseculară înţesată de plăcuţe cu “Nu aprindeţí focul în pădure”. Păsărelele ciripesc, albinele zumzăie, un pârâiaş clipoceşte, toţi însă numai pe teme de combaterea incendiilor. Moment muzical: corul brotăceilor orăcăind piesa “Cine incendiul previne, merge din bine în mai bine”. De undeva, din fundal, apare haiducul Cosma. E îmbrăcat într-un costum haiducesc de pompier. Avansează până în faţa scenei hăulind cu jale doina de haiducie: Uite-aşa aş vrea să mor/Cu lopata lângă mine/Cu nisipul lângă mine/Cu mâna pe extinctor.

Din stânga se aude un cor bărbătesc interpretând piesa: Când s-o împărţit norocu’/ Noi am fost la stins focu’.

Apar şi ceilalţi haiduci echipaţi cu lopeţi, găleţi cu nisip şi extinctoare. Urmează momentul coregrafic “Un foc arzând mi-e inima” ce înfăţişează o scurtă incursiune în istoria incendiilor de la incendierea Romei de către Nero încoace. Alunecând graţios pe o scară de incendiu în mijlocul haiducilor poposeşte Zâna Zânelor. E îmbrăcată într-o rochie vaporoasă din azbest şi are pe cap o cască de protecţie. Cântă romanţa “La fereastra casei mele-i plop uscat/Pompierii cuibu-n el şi-au aşezat/Şi-au vegheat din zori şi până-n asfinţit/Să n-apară vreun incendiu nedorit.”

In aplauzele haiducilor cade cortina.

Actul II

E noapte. Aceeaşi pădure. Pe cărare apare Scufiţa Roşie cu un coşuleţ în care se află nenumărate broşuri pe teme de prevenirea incendiilor. Fetiţa cântă:”Are mama o fetiţă cât un ghemotoc/Care ştie-n amănunte cum se stinge-un foc”.

Deodată, fetiţa se opreşte din cântat. Lângă o pancardă pe care scrie “Fumatul strict oprit” în câteva limbi de circulaţie internaţională stă tolănit, într-un mod cât se poate de autohton, Lupul. Are o ţigară aprinsă în mâna stângă şi o pipă care fumegă pe genunchi. Lupul se chinuie să aprindă o havană de la un trabuc pe care-l are în mâna dreaptă. În acest moment ...................................................................................................

Suntem sincer dezolaţi, dar restul paginilor din această valoroasă operă literară s-a pierdut pentru totdeauna în incendiul nimicitor, izbucnit din neglijenţă, care a devastat sediul cercului cu probleme de prevenirea şi stingerea incendiilor sus amintit cu câteva zile înaintea premierei.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...