Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea protestează şi el faţă de deciziile CSM

28 Iul 2015
Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea protestează şi el faţă de deciziile CSM Foto: arhiva Vocea Valcii
Magistraţii din toată ţară s-au revoltat şi au protestat pentru că, în plină vacanţă judecătorească, CSM a propus modificarea legilor justiţiei, care creeaza avantaje netransparente unora care provin din sistem.

Protestul a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei. Peste 600 de magistraţi au protestat în mod public faţă de netransparenţa măsurilor luate de CSM.

La Vâlcea, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, Bogdan Mateescu a reacţionat public, postând pe pagina sa de socializare mesajul de solidaritate faţă de ceilalţi 600 de magistraţi din ţară.

“Mă alătur fără rezerve protestului colegilor judecători şi procurori faţă de iniţiativa Comisiei nr. 1 a CSM din data de 21.07.2015, referitoare la reintroducerea unor prevederi legate de posibilitatea avocaţilor cu o anumită vechime de a accede in magistratură fără examen, doar prin susţinerea unui interviu şi la posibilitatea reprimirii în profesie, fără examen, a magistraţilor demisionaţi (printre altele), pe locul deţinut anterior.

Consider, alături de colegii semnatari, că astfel de reglementări ar reprezenta un regres teribil, ele, iniţiate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România.

(...)

Pe de altă parte, ar fi extrem de greu de înţeles cum un magistrat care a părăsit sistemul judiciar şi, de exemplu, a ocupat funcţii politice ori susţinute politic, ar mai putea fi reprimit în sistem, pe locul deţinut, fără examen, şi s-ar mai putea bucura de garanţii de independenţă”, a comentat judecătorul Bogdan Mateescu.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...