BERBEŞTIUL, oraşul unde miliardele de lei par că se scurg în buzunarul PRIMARULUI

15 Iul 2015
BERBEŞTIUL, oraşul unde miliardele de lei par că se scurg în buzunarul PRIMARULUI foto Vocea Valcii
„Deşi de câţiva ani au apărut numeroase articole în presă despre ilegalităţile comise de către Vintilă Chelcea, edilul micuţului oraş minier Berbeşti, nimeni nu s-a sesizat şi nu a luat niciun fel de măsură în legătură cu aceste lucruri, dar în speranţa că cineva va lua totuşi în serios cele semnalate, vom continua să informăm cetăţenii cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul lor şi cu banii lor”, se arată în preambulul unei scrisori primite la redacţie, semnată de un grup de cetăţeni nemulţumiţi din oraşul Berbeşti.

Redăm, în rândurile de mai jos, scrisoare, specificând că intertitlurile ne aparţin.

2 miliarde de lei, imputate de Curtea de Conturi

În cei 7 ani de mandat ai edilului Chelcea, Oraşul Berbeşti a înflorit şi la propriu şi la figurat, dar mai ales la figurat fiindcă la propriu singurele investiţii în spaţiile verzi din oraş au fost plantarea unor arbuşti de tuia şi realizarea (dacă se poate numi aşa) a două parcuri.

Cele două parcuri ar fi trebuit să fie înzestrate cu unele dintre cele mai moderne dotări de pe piaţă dacă ar fi să ţinem cont de sumele cheltuite pentru realizarea acestora şi anume aproximativ 11 miliarde lei vechi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, acestea fiind dotate cu echipamente care fie au fost plătite chiar şi de până la 10 ori mai mult decât costau în realitate, fie au fost plătite şi nici măcar nu au fost funcţionale, fie au fost plătite şi nici măcar nu au existat vreodată în dotarea acestor aşa-zise parcuri. Unul dintre cele două parcuri, dacă îl putem numi aşa, este situat exact lângă târgul săptămânal, chiar în curtea dispensarului veterinar, lucru care ne face să ne întrebăm, oare care-i rostul unui parc de joacă pentru copii în curtea unui dispensar veterinar!?

Logica lipseşte cu desăvârşire în acest caz, dar în afara ei mai lipsesc şi câteva miliarde din bugetul local care au fost cheltuite pentru realizarea acestor lucrări de mântuială şi total inutile cetăţenilor localităţii. Din fericire în urma ultimului control al Curţii de Conturi Vâlcea, s-a mai recuperat o sumă de aproximativ 2 miliarde de lei vechi din cele 11 miliarde aruncate pe apa Sâmbetei de către domnul Chelcea pentru această... investiţie.

Concesionare... cu prejudiciu

Tot în urma acestui control, inspectorii Camerei de Conturi Vâlcea au constatat faptul că primarul Chelcea Vintilă împreună cu contabila şefă a primăriei au semnat un contract de concesionare a 4000 mp de teren prin care în ultimii 3 ani localitatea a fost prejudiciată cu peste 1 miliard de lei vechi până în momentul de faţă, acest contract fiind în vigoare chiar şi acum. În timp ce restul cetăţenilor care concesionează terenuri pe raza localităţii plătesc 5 lei/ mp/ an, primarul Chelcea Vintilă a stabilit fără acordul Consiliului Local Berbeşti ca o anumită societate să plătească doar... 1 leu/ mp/ an, preţ de cel puţin 5 ori mai mic decât preţul pentru un cetăţean obişnuit care plăteşte taxe şi impozite la bugetul local, iar cu toate astea nimeni nu a luat încă nicio măsură cu acest domn care face tot ce doreşte în această localitate ajunsă la fundul sacului.

Campus inutil în Berbeşti

Mai mult, acest stimabil domn tot împreună cu contabila şefă, o doamnă al cărei salariu ar putea concura cu cel al preşedintelui României şi l-ar putea şi învinge chiar, ar fi vrut să lase în urma lor Oraşul Berbeşti cu o datorie de aproximativ 60 de miliarde lei vechi, bani cu care ar fi trebuit să plătească realizarea unui campus şcolar în localitate.

Făcând abstracţie de inutilitatea acestui campus pentru localitate, în condiţiile în care nu există canalizare în localitate, aceşti bani (60 de miliarde) ar fi trebuit să fie plătiţi de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia dacă proiectul ar fi fost respectat, numai că proiectul nu a fost respectat, iar cheltuielile făcute după voia edilului local au rămas în sarcina localităţii, fiind considerate drept CHELTUIELI NEELGIBILE. S-ar mai putea aminti şi faptul că în timpul executării lucrărilor, din bugetul local a fost cumpărată şi o mică suprafaţă de teren de la un fost angajat al Primăriei, vecin al edilului, cu jumătate de miliard lei vechi, dar această sumă este nesemnificativă fiind doar un mic bonus dacă ar fi să ţinem cont de valorile care se vehiculează în cadrul proiectului.

Asfaltări la limita legii

Tot în rândul faimoaselor investiţii ale domnului Chelcea se pot număra şi asfaltările pe bani publici făcute din anul 2011 cu firma la care se angajase cu aproximativ o lună înainte de atribuirea contractului chiar fiul său. Coincidenţă sau nu, această firmă şi anume SC STRABAG SRL a asfaltat 6 km de drum în oraşul Berbeşti cu... 60 de miliarde lei vechi, bani plătiţi din bugetul local, dar coincidenţele nu se opresc aici, chiar cu 3 zile înainte de nunta fiului edilului local a avut loc o altă licitaţie pentru asfaltări de drumuri, valoarea pentru acest contract fiind tot undeva la aproximativ 60 de miliarde lei vechi.

Aşteptăm cu nerăbdare să aflăm deznodământul licitaţie în cauză precum şi lista participanţilor la procedură. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective deasupra cărora planează mari semne de întrebare cu privire la respectarea legii de către edilul oraşului Berbeşti. Vom reveni cu noi informaţii şi cazuri interesante despre acest personaj controversat.
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Romeo POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa romeo.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...