Şantajând o Europă întreagă

08 Iul 2015
În Grecia asistăm la prăbuşirea populismului demagog ridicat la nivel de politică de stat. Premierul Alexis Tsipras, cu a lui Siriza, a venit la putere promiţând cele mai fantastice lucruri pe care masa de votanţi imatură civic chiar le crede şi le ia de bune, orbită la parada aceasta de fariseism populist de doi bani. Grecul simplu, cel cu dările plătite la zi şi cu palmele crăpate, grecul ce priveşte mânios fiecare ştire din media, nu este atât de unit cu cei ce au fost în stradă la proteste şi la bucuria victoriei puturoşilor. Aceia sunt masa de manevră şi şantaj a lui Alexis.

Mereu am să cred că acest biped pervers cu demagogia ridicată la rang de artă este omul lui Putin în UE. Tot ce a făcut de când a apărut în politica elenă nu face decât să confirme ce spun eu. Am întâlnit oameni cu o anumită cultură şi experienţă de viaţă ce au căzut subit pradă venerării acestui cameleon politic, Alexis şi nu reuşeam să înţeleg şi de ce. Azi, paradoxal, am reuşit să întrezăresc motivul susţinerii anomaliei cu numele de Tsipras. Este simplu şi la îndemână... Acest popor a fost conştient, secundă cu secundă, de imensa ţeapă pe care urma să o dea întregii lumi.

Nu a fost doar un simplu complice căzut în capcana politicianului veros, nu a fost parte la întreaga maşinaţiune de devalizare. Imensul munte de bani dispărut în această zonă crepusculară numită Grecia se poate regăsi fărămiţat la populaţie. Procentul nu depăşeşte 10-15% acordat prin scutiri de taxe şi impozite şi de inventarea a tot felul de bonusuri care de care mai fantastice în decurs de zeci de ani. Restul, grosul muntelui de bani se află în mâinile politicienilor perindaţi la putere şi al oamenilor de afaceri ce au susţinut clasa politică, la care adăugăm, fără rezerve, complicitatea şi tăcerea creditorilor ce au primit la rândul lor parte însemnată din banii furaţi.

Poporul elen este conştient de marasmul în care se află însă refuză să creadă că nu mai are de ales. Păcăleala a început odată cu ascunderea deficitului uriaş (firma Goldman Sachs care a auditat financiar Grecia pentru trecerea la moneda unică, deşi a avut acces la toate datele, a falsificat raportul final ascunzând deficitul bugetar şi cursul de schimb real), a continuat cu Olimpiada şi alte dansuri erotice, cu creditorii ce au înţeles rapid că este locul de o ţeapă planetară şi nu una naţională. Sfidează înţelegerea şi logica cum de o naţiune ce poate trăi liniştită din turism şi servicii nu reuşeşte să chibzuiască sumele respective şi este nevoită să apeleze la şarlatanii şi excrocherii infantile şantajând o Europă întreagă cu votul de blam.

Elada nu suferă de dezbinare ori prea multă unire, ci de prea mulţi filozofi pe metru pătrat. Această inflaţie face ca lucrurile mereu să o ia într-o mie de direcţii şi toate diferite ce nu converg una cu alta. Dacă Europa poate trăi fără Grecia, invers este imposibil. Sper că până la urmă raţiunea să învingă în finalul acestei tragedii şi Grecia să poată avea acces la un nou început. Eu, şi ca mine şi alţii, chiar credem în mitul păsării Phoenix, mit fără de care elada nu poate exista.

P.S.: Adevărata explicaţie, “pe scurt”, despre situaţia din Grecia: oamenii consumă mai mult decât produc. Soluţia? Tai toate salariile şi pensiile la nivelul REAL şi aduci taxele la nivelul care permite să fie plătite plus să se achite datoriile. Restul, sunt baliverne şi pierdere de timp. Deci, să aşteptăm să se treacă la drahmă şi grecii or să primească exact ce au cultivat până acum, adică, socialism, minciuni, populism, revoluţie, corupţie, ameninţări, şantaj, mai pe scurt – sărăcie!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...