Primarul din Berbeşti aleargă după cătuşe

05 Iul 2015
Primarul din Berbeşti aleargă după cătuşe foto Vocea Valcii
Nu de puţine ori am semnalat ilegalităţi constatate la Primăria oraşului Berbeşti, unitate administrativă teritorială manageriată de primarul Vintilă Chelcea. Și, de fiecare dată, s-au găsit „binevoitori” care ne-au contactat cu rugămintea a-l lăsa în pace pe liberalul primar Chelcea şi să nu-l mai criticăm, spunându-ni-se că acesta îşi face bine treaba în fruntea colectivităţii de mineri din teritoriu și nu merită luarea în colimator.

Niciodată nu am pus la îndoială buna sa intențier și execuţie a celor dictate de consilierii locali, dar, în fața ilegalităților descoperite, nici nu am încetat să credem că organele statului se vor sesiza şi vor dispune verificări, aplicând sancţiuni administraţiei publice locale sau nouă, în funcţie de vinovăția fiecăruia. Numai că nu s-a întâmplat NICIODATĂ aşa ceva.

Şi de data aceasta ne facem datoria de ziarişti şi semnalăm opiniei publice o nouă încălcare a legii (de data aceasta GROSOLANĂ), având suport în acuzații chiar constatarea făcută de auditorii externi ai Camerei de Conturi Vâlcea – Florian Benghea şi Ion Popa, privind auditul financiar asupra contului anual de execuţie al bugetului local întocmit la 31.12.2014, de UATO – Berbeşti.

O gravă abatere

Cităm din Nota de constatare: „Nerespectarea obligaţiei de către ordonatorul principal de credite de a prezenta în şedinţă publică, în lunile aprilie, iulie, octombrie – pentru trimestrele expirate şi în luna decembrie – pentru trimestrul IV, spre analiză şi aprobare de către autorităţile deliberative ale oraşului Berbeşti, execuţia bugetelor pe cele două secţiuni”. De ce oare nu s-a făcut asta? Veți vedea!

Una s-a licitat şi alta s-a facturat

În luna august a anului 2010, între UATO Berbeşti şi SC As Beton SRL Budeşti s-a încheiat un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 4.000 m.p. în intravilanul satului Târgu Gânguleşti la un preţ mai mic pe metru pătrat/an decât cel aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 37/2010 (preţ în contract 5 lei m.p./an şi preţ facturat 1 leu/m.p./an) neîncasându-se la bugetul local al oraşului venituri din concesiuni în sumă estimativă de 50.096 lei, cu majorări de întârziere în sumă de 22.612 lei. În total, numai la acest capitol, primăria Berbeşti a pierdut 727 milioane de lei vechi, bani imputabili primarului Chelcea.

Cheltuieli nelegale

De asemenea, echipa de audit a mai constatat efectuarea unor cheltuieli nelegale din bugetul local în sumă de 176.922,70 lei, ca urmare a înscrierii în situaţiile de lucrări privind obiectivul de investiţii „Realizări spaţii verzi în oraşul Berbeşti, executate de SC Delta ACM 93 SRL Bucureşti şi a acceptării la plată a unor datorii independente a căror valoare nu poate fi justificată cu documente, utilaje care necesită montaj – nemontate şi lucrări neexecutate.

Au fost calculate dobânzi penalizatoare în sumă de 24.769,17 lei. În total, s-a constatat o pagubă în dauna primăriei Berbeşti în sumă de 2.016.918 lei vechi (peste 2 miliarde).

Final temporar

În total, primăria a înregistrat o pagubă de 2.743.998 lei vechi, sumă imputabilă vinovaților. Având de partea sa majoritatea consilierilor locali, săptămâna trecută, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de lucru a Consiliului local, primarul Vintilă Chelcea a trecut aprobarea modificării valorii concesiunii terenului de pe Târgu Gânguleşti, de la 5 lei mp/an la 1 leu mp/an, ulterior, ca să scape de plata pagubei adusă primăriei.

Numai că un grup de consilieri lucizi şi apărători ai legii l-au obligat pe primar să scoată de pe ordinea de zi ilegalitatea la care dorea să îi supună pe consilierii săi manechini prin vot, chestiunea rămânând în aer. Aşteptăm, de acum, să vedem ce va face Camera de Conturi Vâlcea, noi având deja pregătit un material destinat domnului Nicolae Văcăroiu – preşedintele Camerei de Conturi – spre informare şi dispunerea aplicării legii. Vom reveni. • Romeo POPESCU
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Romeo POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa romeo.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...