Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu preşedintele CEDO

11 Iun 2015
Joi, 11 iunie a.c. ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc s-a întâlnit, în cadrul unei întrevederi de lucru, cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), Dean Spielmann. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre principalele cauze care au condus la constatarea încălcării de către România a unor drepturi și la măsurile care se pot lua de către autoritățile române

"Problema restituirilor, cauza principală pentru care C.E.D.O. a constat încălcarea de către România a unor drepturi a fost rezolvată prin adoptarea în anul 2013 a legislației în materia restituirii proprietăților, iar Curtea a confirmat, în cursul anului 2014, faptul că noua lege prevede un cadru adecvat pentru rezolvarea cererilor de despăgubire. Succesul acestor modificări legislative a fost posibil doar prin dialog constant cu experți din cadrul Departamentului de executare a hotărârilor CEDO și Grefa Curții, iar pentru sprijinul consistent acordat României am ținut să-i mulțumesc în mod deosebit domnului Dean Spielmann.

Am menţionat preocuparea constantă faţă de durata procedurilor judiciare, sens în care Ministerul Justiţiei împreună cu reprezentanții instituțiilor sistemului judiciar (MJ, CSM, ICCJ, PICCJ), a început un proces de monitorizare a modului de aplicare a noilor Coduri", a declarat Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a recunoscut în faţa preşedintelui CEDO că într-adevăr condiţiile de detenţie din România lasă de dorit şi că este nevoie de investiţii serioase în infrastructura penitenciară.

"România se confruntă cu o situație deosebită în ceea ce privește condițiile de detenție. Avem nevoie de ample investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii penitenciare, dar pe lângă fonduri bugetare, încercăm să atragem și alte surse de finanțare. La inițiativa României și Italiei, în cursul lunii martie 2015 miniștrii justiției din 11 state membre U.E. au semnat o scrisoare prin care se solicită Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Este o situație complicată pentru care nu avem soluții imediate, dar pe care România trebuie să o rezolve,” a mai spus ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Președintele Curții a subliniat că problemele cu care se confruntă România se regăsesc și în alte state europene, sens în care a apreciat inițiativa coautorată de cele 13 state membre.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...