Grupul infracţional de la ROMPREST vrea să ne ridice gunoiul la RÂMNICU VÂLCEA

06 Mai 2015
Licitaţia pentru concesionarea serviciului de salubrizare al municipiului Râmnicu Vâlcea s-a încheiat, iar în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile a fost declarată şi firma câştigătoare. Aceasta este firma ROMPREST, la care în dimineaţa zilei de 6 mai 2015 procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziţii vizând destructurarea unui grup infracţional care a produs un prejudiciu la bugetul de stat de 18 milioane de euro, în opinia procurorilor DIICOT.
Reamintim că la termenul limită din data de 14 ianuarie 2015, la Primăria municipiului, pentru concesionarea serviciului de salubrizare la nivelul Râmnicului au depus oferte două firme distincte şi a două asocieri de firme. Ofertanţii sunt: Asocierea SC Servicii Salubritate Bucureşti SA (Lider, cu sediul în Bucureşti) – SC Iridex Group Import Export Bucureşti - filiala Costineşti SRL (Asociat 1, sediul în Costineşti, jud. Constanţa) – SC Iridex Group Import Export SRL (Asociat 2, cu sediul în Bucureşti); SC Retim Ecologic Service SA (cu sediul în Timişoara); Asocierea SC Romprest Energy SRL – SC Compania Romprest Service SA (ambele cu sediul în Bucureşti); SC Brai Cata SRL (cu sediul în Brăila). Procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor a fost postat pe SEAP, iar procedura şi-a urmat cursul.
Deşi comisia de licitaţie formată din 9 membri a declarat câştigătoare firma Romprest, o altă participantă la licitaţie, SC Brai Cata SRL a formulat contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, procedura fiind astfel blocată până la soluţionare. Mai mult, firma din Brăila mai are o cale de atac la Curtea de Apel Piteşti.

ROMPREST, prejudiciu de 18 milioane euro

DIICOT a fost sesizată despre activitatea infracţională a celor de la ROMPREST de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti. Procurorii DIICOT au început investigaţiile despre modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada 2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W. F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale "tip fantomă", pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul W. F. a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă", fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul W. F., în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului W. F., operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat.
S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul W. F., cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remuneraţi în consecinţă. Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului W. F. a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul W. F. în scopuri proprii, cât şi de către societatea ROMPREST.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA.
De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor "fantomă" ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor "fantomă", însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...