Săptămâna pe scurt - de la lume adunate, 20 aprilie 2015

19 Apr 2015
• 60 dintre cele 290 de hectare cumpărate de familia Băsescu, la Nana, în judeţul Călăraşi, au fost retrocedate ilegal • Astăzi e o altă lume. O lume în care Ilie Năstase nu mai joacă tenis, e doar senator și le spune copiilor și nepoților celor care stăteau la coadă în anii '70 și '80 că ar fi normal și indicat să crească salariile parlamentarilor • Surse importante din lumea politică dau ca sigură o întâlnire în toamnă la Casa Albă a preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său american • Ce s-a întâmplat la Realitatea în interviul cu Traian Băsescu este o ruşine pentru ce se numeşte jurnalism la noi • Ioan Bănicioiu, tatăl natural al Oanei Zăvoranu, decedat în 2003, a avut în vremea comuniştilor o avere impresionantă

• 60 dintre cele 290 de hectare cumpărate de familia Băsescu, la Nana, în judeţul Călăraşi, au fost retrocedate ilegal. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii Corpului de Control al premierului. În documentul Guvernului se arată că 11 persoane, dintre care 3 angajaţi ai primăriei din localitate şi soţia unuia dintre consilierii locali, au primit teren la Nana fără să dovedească dreptul la moştenire. Împroprietărirea acestora cu suprafaţa totală de 59,76 hectare ar fi fost făcută ilegal. Acum, Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor cere instanţei să constate nulitatea absolută a celor 11 titluri de proprietate. Numai că, în 2009 şi în 2010, toţi cei în cauză au vândut parcelele unui investitor italian de la care, pe 9 septembrie 2013, Ioana Băsescu a cumpărat moşia de 290 de hectare. Potrivit legislaţiei în vigoare, instanţa ar putea decide ca persoanele împroprietărite ilegal sunt bune de plată. Aşadar, familia preşedintelui Traian Băsescu nu are emoţii că va pierde 60 de hectare din moşia cumpărată anul trecut cu preţul de 4.500 de euro pe hectar.

• Astăzi e o altă lume. O lume în care Ilie Năstase nu mai joacă tenis, e doar senator și le spune copiilor și nepoților celor care stăteau la coadă în anii '70 și '80 că ar fi normal și indicat să crească salariile parlamentarilor. Pentru că de fapt, într-un sens ascuns și pervers, nimic nu s-a schimbat. Cei care au fost privilegiați cred că e normal să rămână cu aceleași privilegii. Proștii care au stat la coadă pentru mâncare stau acum la coadă ca să voteze. Dar dragă Ilie Năstase, din partea generației mele care te-a văzut jucând doar pe YouTube, îți transmit că ești un mare nesimțit.

• Surse importante din lumea politică dau ca sigură o întâlnire în toamnă la Casa Albă a preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său american. O invitaţie atât de rapidă de la preluarea mandatului arată nu numai credibilitatea de care se bucură Iohannis dar şi susţinerea pe care o are din partea celui mai important aliat al României. Întâlnirea se pare că a fost deja perfectată între reprezentanţii preşedinţiei şi ai Casei Albe iar data urmează să fie făcută publică în vară. Întâlnirea va avea loc în luna octombrie a acestui an. Klaus se va duce acolo ca să-l înveţe pe american cum să tacă, cum să rostească cuvântul "ghinion" şi cum să-i păcălească pe electori să fie votat! Noi aveam mari aşteptări de la el dar, se pare, ne-am țăpit. Un neamţ are o disciplină de fier, o voinţă puternică şi face ce spune. Iohannis ne-a demonstrat că nu este chiar aşa.

• Germania s-a saturat de ceea ce se întâmplă în România - un pas înainte, doi înapoi - şi o să ne sancţioneze, cel mai probabil indirect, pe mâna altora. Un semnal a fost la începutul lunii, când, total neobişnuit, ambasadorul Germaniei ne-a dat bobârnace pentru cazul Dan Şova. Cât despre Iohannis, e privit ca apa sfinţită: nu face rău, dar nici nu ajută la nimic.

• Ce s-a întâmplat la Realitatea în interviul cu Traian Băsescu este o ruşine pentru ce se numeşte jurnalism la noi. După o mizerie de emisiune, fără cap şi fără coadă, în care ăştia de la Realitatea l-au jignit cât au putut doar ca el să îi jignească înapoi, au rămas în studio şi au început să îl mânjească cu rahat. Că e mai uşor fără el de faţă. În plus, dacă după zece ani cu el preşedinte nu eşti în stare să îi găseşti punctele slabe, păi ar trebui să îţi dai singur foc la legitimaţia de presă. Robert Turcescu a apreciat pozitiv prestaţia lui Traian Băsescu, în ciuda numeroaselor critici pe care fostul preşedinte le-a primit după emisiune. Jurnalistul consideră că analiştii din platou au fost complet nepregătiţi în faţa unui politician de calibru greu şi că au pierdut pe parcurs reflexul polemicii civilizate.

• Ioan Bănicioiu, tatăl natural al Oanei Zăvoranu, decedat în 2003, a avut în vremea comuniştilor o avere impresionantă. Membru al "grupării Lido", specializată în evaziune fiscală, Bănicioiu ar fi păgubit statul cu milioane de lei. "Gruparea Lido" a reprezentat unul din cele mai mari dosare de evaziune fiscală din ultima parte a erei comuniste. Câţiva infractori, conduşi de Ioan Apostol, fost director general al Complexului de Hoteluri şi Restaurante "Flora", au reuşit să scoată din buzunarele statului socialist zeci de milioane de lei. Ioan Bănicioiu, gestionar al bufetelor din pasajul Victoria, era, potrivit documentelor din dosarul Miliţiei, "băiatul de aur" al "grupării Lido". Singur-singurel, el ar fi uşurat statul român, în numai trei ani, de aproape şase milioane de lei. Mai exact, într-o vreme în care bucureştenii începuseră să stea la cozi la carne, Bănicioiu ar fi "tras la cântar" din salamul, şunca şi caşcavalul folosite în unităţile alimentare administrate de el. Banii i-a băgat în bijuterii, electronice, valută, mai multe carnete CEC şi în buzunarele mai-marelui Ioan Apostol. În noiembrie 1984, miliţienii au ridicat din casa lui Bănicioiu câteva sute de grame de aur, 15.130 de dolari, 23.050 de mărci, 370 de guldeni olandezi şi 15 carnete CEC cu sume cuprinse între 70.000 şi 115.000 de lei. În total, 1.504.013 lei, bani pe care gestionarul a recunoscut că i-a sustras. Pentru faptele lui, tatăl Oanei Zăvoranu a fost condamnat la 7 ani de puşcărie.

• Este evident că senatoarea Gabriela Firea crede că toți românii sunt proști și ea e singura deșteaptă și orice spune ea, nu contează dacă e minciună, merge! După ce a văzut ce a pățit Ponta la prezidențiale după ce a mințit în neștire, nu poate să nu fi înțeles că românii nu mai acceptă politicieni mincinoși. Dar ea, probabil că nu se poate abține. Conform DEX, mitomania este o „boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează" sau pur și simplu, „mania de a minți". Credeți că i se potrivește? Mănușă!


Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...