CEDO: Defilarea cu cătuşe constituie tratament degradant!

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu agreează ideea ca acuzaţii să fie plimbaţi cu cătuşe la mâini, mai ales în faza de urmărire penală. Afirmaţia aparţine fostului judecător Curtea de la Strasbourg, prof. Corneliu Birsan. Acesta, Doctor Honoris Causa al Universităţii Paris I Sorbona, a prezentat în lucrarea Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole (Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2010) o serie de hotărâri şi decizii relevante ale CEDO, precum Gorodnitchev contra Rusiei, Saban Hadiziu contra Cehiei sau Mouisel contra Franţei, care au sancţionat statele membre pentru că au pus cătuşe unor acuzaţi atunci când nu se impunea.

Portul cătuşelor în public ori în sala de judecată atunci când nu este necesară folosirea forţei şi nu există riscul ca acuzatul să fugă constituie o gravă încălcare a drepturilor omului, sancţionata de CEDO.

Fostul judecător a prezentat un caz identic cu cel al fostului premier Adrian Nastase, căruia procurorii DNA i-au pus cătuşe pe patul de spital în timp ce acesta se afla la terapie intensivă, după ce se împuşcase în gât, dar şi pe targa cu care a fost transportat către ambulanţă, în momentul externării (cătuşele fiind ascunse sub pătura), lucruri confirmate de fiul fostului premier.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...