Ziar de opinie și luptă împotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.Ziar de opinie și luptă mpotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.
"La ce-i bună libertatea cuvântului, daca nu te poți folosi de ea?" 

CEDO: Defilarea cu cătuşe constituie tratament degradant!

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu agreează ideea ca acuzaţii să fie plimbaţi cu cătuşe la mâini, mai ales în faza de urmărire penală. Afirmaţia aparţine fostului judecător Curtea de la Strasbourg, prof. Corneliu Birsan. Acesta, Doctor Honoris Causa al Universităţii Paris I Sorbona, a prezentat în lucrarea Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole (Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2010) o serie de hotărâri şi decizii relevante ale CEDO, precum Gorodnitchev contra Rusiei, Saban Hadiziu contra Cehiei sau Mouisel contra Franţei, care au sancţionat statele membre pentru că au pus cătuşe unor acuzaţi atunci când nu se impunea.

Portul cătuşelor în public ori în sala de judecată atunci când nu este necesară folosirea forţei şi nu există riscul ca acuzatul să fugă constituie o gravă încălcare a drepturilor omului, sancţionata de CEDO.

Fostul judecător a prezentat un caz identic cu cel al fostului premier Adrian Nastase, căruia procurorii DNA i-au pus cătuşe pe patul de spital în timp ce acesta se afla la terapie intensivă, după ce se împuşcase în gât, dar şi pe targa cu care a fost transportat către ambulanţă, în momentul externării (cătuşele fiind ascunse sub pătura), lucruri confirmate de fiul fostului premier.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

valoris
Pensiunea Iulia site
Pensiunea Bradul site
uzina mecanica
 
annabella