„Clanul Lăbuş", trimis în judecată din spatele gratiilor

08 Apr 2015
Luni, 6 aprilie 2015, procurorii DIICOT Vâlcea au finalizat rechizitoriul în dosarul „Clanul Lăbuş", trimiţându-i în judecată pe cei şase membri ai grupării infracţionale, dar şi pe poliţistul de la IPJ Vâlcea, Gabriel Popa. Dacă patru dintre acuzaţi se află în spatele gratiilor, fiindu-le miercuri, 8 aprilie 2015, prelungit mandatul de arestare preventivă, doi dintre acuzaţi sunt judecaţi în stare de arest la domiciliu, iar poliţistul se află în stare de libertate, sub control judiciar.

Chiar la începutul anului, Vâlcea a fost zguduită de un nou scandal de corupţie, implicaţi fiind membrii ai unei grupări interlope, dar şi adjunctul şefului de atunci al Poliţiei Municipale, Gabriel Popa. Cei şase membrii ai grupării şi poliţistul au fost ridicaţi de mascaţi şi procurori în dimineaţa zilei de 13 ianuarie a.c., în urma a 29 de percheziţii domiciliare. Dacă membrii Clanului Lăbuş au fost acuzaţi de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală, Gabriel Popa s-a văzut acuzat de divulgarea unor informaţii secrete. Cei şase membri ai grupării sunt: Mihăiţă Obreja (Miţă Lăbuş) – liderul grupului, Petre Valeriu Sandu, Camelia Popa, Andrei Nicolae Binder, Radu Ştefan Drăghici şi Elena Larisa Ungureanu.
Conform anchetatorilor, aceştia au comis infracţiuni încă din anul 2008: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din numiţii O. M., S.P.V., P.C., B.A. şi D.G.M., la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate. În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate. În fapt intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau. O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere. De asemenea, în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul O.M. le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană «protejată». Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro".

5 după gratii, 1 în arest la domiciliu

Acum, Clanul Lăbuş a fost trimis în judecată, iar primul termen a avut loc chiar miercuri, 8 aprilie 2015, atunci când instanţa de judecată a decis să-i menţină după gratii pe Mihăiţă Obreja, Petre Valeriu Sandu, Andrei Nicolae Binder şi Radu Ştefan Drăghici, iar pe Camelia Popa şi Elena Larisa Ungureanu să le judece în arest la domiciliu. „Menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor: - OBREJA MIHĂIŢĂ, SANDU PETRE VALERIU, - BINDER ANDREI NICOLAE, şi - DRĂGHICI RADU ŞTEFAN, , aflaţi în stare de arest preventiv la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Vâlcea. În baza art. 348 alin. 2 Cod pr. penală rap. la art. 207 alin. 2 şi 4 Cod pr. penală; Menţine măsura arestului la domiciliu a inculpatei POPA CAMELIA. În baza art. 348 alin. 2 Cod pr.penală, rap. la art. 207 alin. 2 şi 4 Cod pr. penală; Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpatul POPA GABRIEL MIHAI, . În baza art. 242 alin. 2 Cod pr. penală; Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatei UNGUREANU ELENA LARISA, cu măsura arestului la domiciliu" – se arată în minuta Tribunalului Vâlcea.


Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Romeo POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa romeo.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...