DIRECTOR al Pieţe Prest, CONDAMNAT pentru că a OMORÂT un paznic de vânătoare

Tragedie la o partidă de vânătoare în localitatea Roeşti, un tânăr de 35 de ani pierzându-şi viaţa după ce unuia dintre vânători i s-a descărcat arma şi l-a împuşcat accidental. Nefericita întâmplare a avut loc în anul 2012, în data de 17 noiembrie, în jurul prânzului, în Fondul de Vânătoare 27 Cernişoara, în punctul Olteanca. Victima, Octavian Teodorescu, din Lădeşti, era paznic de vânătoare al Fondului de Vânătoare Horezu din cadrul AJVPS Vâlcea, iar cel care l-a împuşcat accidental este directorul economic de la Pieţe Prest din cadrul Primăriei Râmnicului, Gheorghe Salomia. Acum, la mai bine de doi ani de la tragedie, vinovatul a fost condamnat la Judecătoria Horezu, la închisoare cu suspendare.

În ziua fatidică de 17 noiembrie 2012, o partidă de vânătoare a fost organizată legal de AJVPS Horezu. Au participat nu mai puţin de 12 vânători şi 6 gonaci, aceştia plecând dis-de-dimineaţă să împuşte mistreţi şi vulpi. În jurul prânzului, când participanţii la vânătoare se retrăgeau din pădure, unul dintre vânători, directorul economic al Pieţe Prest din cadrul Primăriei Râmnicului, Gheorghe Salomia, a alunecat, s-a dezechilibrat, iar arma de foc pe care o avea pe umăr, s-a descărcat accidental. Ghinionul a făcut ca în spatele vânătorului ce a alunecat să se afle chiar paznicul Octavian Teodorescu, care a murit pe loc, fiind împuşcat în cap. La faţa locului a ajuns la scurt timp o ambulanţă, însă cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul tânărului de 35 de ani, care era aşteptat la locuinţa sa din Lădeşti de soţia şi fetiţa sa de doar 6 ani. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar pe numele directorului economic de la Pieţe Prest, Gheorghe Salomia, a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, fiind ulterior trimis în judecată.

Condamnarea...

Gheorghe Salomia a fost trimis în judecată pe rolul instanţei Judecătoriei Horezu, fiind acuzat de ucidere din culpă. Judecătorii au decis să îl judece în baza legii mai favorabile, adică în baza Codului Penal de la 1969, iar marţi, 10 martie 2015, aceştia l-au condamnat pe directorul Pieţe Prest la 2 ani de închisoare cu suspendare şi i-au dat un termen de încercare de 4 ani. „În baza art. 5 din NCP constată că legea mai favorabilă este legea veche (C. pen. de la 1969). În baza art. 178 al.1,2 C.pen. cu art. 396 al.10 C.p.pen., condamnă pe inculpatul Salomia Gheorghe la pedeapsa închisorii de 2 ani. În baza art. 38 al.1 din L.nr. 319/2006 cu art. 396 al.10 C.p.pen., condamnă inculpatul la pedeapsa închisorii de 1 (un) an. În baza art. 33 lit. a cu art. 34 C.pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. Aplică disp. art. 71 şi 64 al.1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen.. În baza art. 81 cu art. 82 C.pen., dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata termenului de încercare de 4 ani. Atrage atenţia asupra disp. art. 83 C.pen. VI În baza art. 71 al. 5 C.pen., suspendă executarea pedepsei accesorii, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale" – se arată în prima parte a deciziei instanţei.

Daune morale şi pensie alimentară fiicei victimei

Parte civilă în proces s-a constituit soţia vânătorului omorât, Amelia Elena Teodorescu, dar şi fiica minoră a acesteia, care au cerut daune morale. Directorul de la Pieţe Prest, Gheorghe Salomia, pe lângă răspunderea penală, a fost tras la răspundere şi pe partea civilă, alături de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi(AJVPS) Vâlcea şi SC Asirom Vienna Insurance Group – Bucureşti. Instanţa a decis ca moştenitorii victimei să primească 170.000 lei daune morale, iar fiica decedatului să primească pensie alimentară lunară de 500 lei. „Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente şi cu asigurătorul, la despăgubiri civile către părţile civile, după cum urmează: - 20.000 lei, daune materiale către p.civ. Teodorescu Amelia Elena, - 500 lei/lună către minora Teodorescu Elena Laura, de la data decesului victimei Teodorescu Octavian, 17.11.2012, şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei periodice, - câte 75.000 lei, pentru fiecare dintre părţile civile, cu titlu de daune morale. Ia act că inculpatul a remis părţii civile Teodorescu Amelia Elena suma de 18.000 lei, cu titlu de acoperire parţială a prejudiciului material cauzat prin infracţiune VII În baza art. 118 C.pen. Dispune confiscarea specială a armei de vânătoare marca IJ, cu seria 06122, aparţinând inculpatului, şi a muniţiei aferente, aflate în custodia IPJ Vâlcea" – se mai arată în decizia magistraţilor Judecătoriei Horezu.
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...