DEZVĂLUIRI: Din culisele arestării poliţistului Gabriel Popa

Marţi, 13 ianuarie 2015, municipiul Râmnicu Vâlcea a fost „zguduit" de arestarea unui temut grup infracţional, dar şi a adjunctului Poliţiei Râmnicu Vâlcea, comisarul – şef Gabriel Popa. Şocul a fost extrem de mare pentru colegii poliţistului de la IPJ Vâlcea, care nu se aşteptau ca tocmai Gabriel Popa să fie implicat într-un asemenea dosar penal.
Asta pentru că el era considerat unul dintre cei mai promiţători poliţişti din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea, fostul şi actualul inspector – şef, Florian Marin, respectiv Nicolae Sărdărescu, lăudându-l şi promovându-l în conferinţele de presă, susţinând la un moment dat că Popa are toate calităţile necesare pentru ca, în viitor, să ajungă în fruntea poliţiştilor vâlceni. Cei doi inspectori şefi au fost impresionaţi de tenacitatea tânărului poliţist, dar şi de rezultatele bune pe care le obţinea într-un timp atât de scurt. Acum, deja toţi au început să cânte prohodul carierei comisarului – şef Gabriel Popa, deşi conform informaţiilor noastre, acuzaţiile ce i se aduc poliţistului în acest dosar sunt extrem de „subţiri", iar nu mulţi sunt cei care spun că, de fapt, Gabriel Popa a „deranjat" pe cineva şi trebuia „eliminat". De ce şi pe cine a deranjat, probabil că va ieşit la iveală în perioada următoare!?
Conform avocatului Dragoş Ungureanu, apărătorul ofiţerului de poliţie, pe numele lui Gabriel Popa există doar o singură acuzaţie, aceea de a fi divulgat informaţii secrete. Mai exact, în data de 18 septembrie 2014, Gabriel Popa a accesat baza de date, privind evidenţa populaţiei, a Poliţiei Vâlcea, divulgând date de identitate ale unor persoane, pe care le-a pus la dispoziţia unuia din membrii grupului infracţional organizat, Ştefan Radu Drăghici, în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase.
Surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea ne-au declarat că Gabriel Popa a divulgat o singură adresă unei persoane ce are legătură cu Clanul Lăbuş. Astfel că, în dimineaţa zilei de marţi, 13 ianuarie a.c., locuinţa sa a fost perchiziţionată, iar el a fost dus la audieri la sediul DIICOT Vâlcea, unde a fost ţinut ore-ntregi, iar la final dus cu cătuşe la mâini şi cu duba în arestul IPJ Vâlcea.

Arestat pentru 30 de zile

Miercuri, 14 ianuarie 2015, poliţistul Gabriel Popa şi membrii grupării Lăbuş au fost duşi în faţa instanţei de judecată, procurorul de caz al DIICOT – Ştefan Balaban, propunând arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile. Procesul a durat de la ora 14.00 până în jur de ora 19.00, când judecătorul Secţiei Penale, Dănuţ Mitră, a decis să-l trimită după gratii pe poliţistul Gabriel Popa, alături de alţi şase membrii ai grupării Lăbuş.
Acum, avocatul ofiţerului de poliţie Dragoş Ungureanu va contesta decizia judecătorului Mitră, de la Tribunalul Vâlcea, urmând ca recursul să se judece zilele viitoare la Curtea de Apel Piteşti. „Are doar o singură faptă reţinută, nu este băgat în grupul organizat al Clanului Lăbuş, nu se reţine la el luare de mită, ci doar divulgarea unei singure adrese. Gabriel Popa este judecat doar în baza articolului 12, litera b, din Legea 78/2000. Dar, dacă aşa au considerat magistraţii... Noi avem dreptul la contestaţie, însă..." – ne-a declarat avocatul Dragoş Ungureanu.

Inspectorul şef adjunct al IPJ Vâlcea: Gabriel Popa va fi suspendat din funcţie

Ca urmare a arestării sale preventive, ofiţerul de poliţie Gabriel Popa va fi suspendat din funcţia pe care o deţinea la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea, până când situaţia sa juridică va fi clarificată. „Se va face o suspendare din funcţie până când se va lămuri întreaga problemă juridică a sa. Oricum o serie de măsuri au fost deja luate, în sensul că i-a fost retras armamentul, i s-a ridicat accesul la documentele clasificate, punerea la dispoziţia unităţii şi aşa mai departe. Nu se pune problema demiterii sale, este doar o fază a procesului penal, iar el are dreptul la un recurs. Este doar o chestiune de etapă. Personal nu mă aşteptam la asemenea decizie. Am zis că dacă asta era singura încadrare, poate se va ţine cont... Mă rog, nu ştiu ce este în dosar şi nu mă pot pronunţa..." – ne-a declarat inspectorul şef adjunct al IPJ Vâlcea, comisarul – şef Marius Dascălu.

Fapta pentru care este acuzat poate să-l bage la închisoare pentru 5 ani

Aşa cum spuneam, ofiţerul de poliţie Gabriel Popa este acuzat că ar fi divulgat informaţii clasificate, pe numele său reţinându-se doar fapta prevăzută de art. 12, litera b., a Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Iată ce spune acest articol, din această lege: „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...