TUBERCULOZĂ confirmată la Pedagogic. Directorul Raşcu trebuie demis!

Panică la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab" (Pedagogic) din Râmnicu Vâlcea, acolo unde, de mai bine de două săptămâni, a fost descoperit un focar de tuberculoză, iar totul este ascuns sub preş. Părinţii au aflat despre acest lucru din cu totul şi cu totul alte surse decât de la conducerea unităţii de învăţământ, care preferă să tacă mâlc şi să nu ia nicio măsură. Oamenii sunt indignaţi şi susţin că sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că sălile de clasă sunt murdare, unele sunt pline de mucegai, iar directorul Valerică Raşcu nu a ştiut decât să impună un fond al şcolii enorm de mare, banii încasaţi fiind folosiţi în alte scopuri decât pregătirea unor clase măcar curate, dacă nu moderne.

Până în acest moment, la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab" (Pedagogic) din Râmnicu Vâlcea au fost confirmate două cazuri de tuberculoză, trei elevi sunt suspecţi, alţi 53 sunt sub supraveghere strictă, iar asupra a 17 profesori planează suspiciunea că ar fi contactat boala.
„La Colegiul de Informatică avem două cazuri confirmate şi trei suspecte încă din data de 5 decembrie. În momentul în care nouă ne-au apărut cele două cazuri internate voluntar la Spitalul Mihăeşti, am procedat la măsurile care se impun pentru prevenţia focarului. S-a făcut dezinfecţie cu cloramină cu o firmă autorizată şi s-a făcut testarea elevilor ce îşi desfăşoară activitatea în acea sală de clasă, în total 53 de elevi, plus încă doi contacţi de familie. La aceştia se adaugă 17 profesori şi două persoane care au atribuţii de îngrijire a claselor. Pe data de 5 decembrie noi am făcut citirile pe tegumentele persoanelor suspuse testării şi s-au mai descoperit trei suspecţi. Printre aceştia se numără un copil cu vârsta sub 16 ani, trimis la Valea Iaşului, şi încă doi care sunt sub supraveghere medicală la doamna doctor Vultur" – ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, Mihaela Brănescu.

Elevă: „Avem epidemie de tuberculoză şi ţinem asta ascuns pentru a nu strica reputaţia şcolii"

În ciuda faptului că responsabilii de la DSP Vâlcea susţin că s-a făcut dezinfecţia când s-a descoperit focarul de TBC, părinţii şi elevii dau vina pe conducerea şcolii, susţinând că sălile de clasă şi toaletele unităţii de învăţământ sunt murdare şi pline de mucegai.
Aşa cum spuneam, suntem contactaţi aproape zilnic atât de părinţi, cât şi de elevi care sunt disperaţi că nu se ia nicio măsură la Pedagogic. Oamenii ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, pentru că, spun ei, directorul Raşcu este cam răzbunător şi le este frică de consecinţe. Chiar şi aşa, există certitudinea că la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab" există un focar confirmat de TBC, iar elevii spun că o posibilă cauză ar fi mizeria din şcoală. „Sunt elevă la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab şi prefer să nu-mi dau numele adevărat, pentru a nu avea probleme cu conducerea şcolii, dar avem o problemă de proporţie. Avem epidemie de tuberculoză în şcoală şi încercăm să ţinem asta ascuns pentru a nu strica reputaţia şcolii. Vă rog să veniţi să faceţi anchetă pentru a se lua măsuri, nu se poate aşa ceva, ni se pun vieţile în pericol. Cazurile sunt la clasa a XII-a E. Vă mulţumesc mult şi sper cu adevărat că veţi putea face ceva să fie dezinfectată toată şcoala, să fim testaţi cu toţii pentru a ne putea simţi în siguranţă" - ne-a scris o elevă de la Pedagogic, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.
Pe de altă parte, un alt părinte îngrijorat a auzit că la Pedagogic au fost confirmate şase cazuri de TBC şi nu 2 cum susţin autorităţile. Sigur, aici vorbim de o lipsă de comunicare şi un dezinteres cras din partea directorului Valerică Raşcu, care nu a catadicsit să-i anunţe şi pe părinţi că este un potenţial pericol în şcoală. „De cele şase cazuri confirmate de TBC de la CNI Matei Basarab şi alte zeci de cazuri suspecte de ce nu scrieţi nimic? Curăţenia lasă de dorit şi directorul muşamalizează totul de frică. Nu pot să vă dau numele meu să îl afle directorul şi să aibă fiul meu probleme" – se arată într-un alt mesaj primit la redacţie.

Conducerea ISJ Vâlcea, e acolo?

În aceste condiţii şi ţinând cont de informaţiile pe care le avem până acum, considerăm că se impune o anchetă şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea cu privire la managementul defectuos de la Pedagogic. Acuzaţiile aduse de elevi şi părinţi cu privire la lipsa de curăţenie din sălile de clasă, cu privire la infecţia din toalete sunt extrem de grave şi trebuie luate măsuri urgente. Valerică Raşcu este director al acestui colegiu de ani buni şi poate că pur şi simplu s-a săturat sau s-a plictisit de acest post. De aceea, cerem public demisia directorului Raşcu. Pentru a ne justifica cererea, vrem să reamintim că, sub conducerea aceluiaşi director, la Colegiul Naţional „Matei Basarab", în ultimii doi ani, au existat incidente extrem de grave, care au fost trecute cu vederea. Vorbim aici de facilitarea accesului în şcoală a unui obsedat sexual şi de violenţă între eleve ce urmează să fie învăţătoare. Acum a venit timpul să se ia măsuri!
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...