VIOLENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT: SCANDAL între directorul şcolii şi poliţiştii din MIHĂEŞTI

De la începutul anului şcolar 2014 – 2015, între directorul unităţilor de învăţământ din Mihăeşti şi poliţiştii din comuna Mihăeşti a izbucnit un scandal fără precedent. Certurile au pornit după ce mai mulţi părinţi au depus plângeri la Poliţie, susţinând că elevii sunt bătuţi frecvent în şcoală, iar nimeni nu ia nicio măsură. Cum directorul şcolii Alexandru Mărăcine Nălbitoru a considerat că nu este cazul să intervină, şeful Postului de Poliţie Mihăeşti, Ovidiu Damian, a intervenit în acest caz, întocmind dosare penale şi cerând să se ia măsuri pentru încetarea violenţelor în şcoli.

Alexandru Mărăcine Nălbitoru a preluat conducerea şcolilor din localitatea Mihăeşti de la data de 1 septembrie a.c., el fiind „paraşutat" din altă parte, pentru că până acum nici măcar profesor nu a fost în comună. Dar nu asta este problema reală din şcolile de la Mihăeşti, ci faptul că numărul actelor de violenţă între elevi a crescut simţitor. Atât la Şcoala Buleta, cât şi la Şcoala Măgura s-au înregistrat bătăi între elevi, unii dintre ei ajungând chiar şi la spital cu răni grave.

Părinţii, revoltaţi, au cerut pedepsirea bătăuşilor, dar directorul Nălbitoru nu s-a sinchisit nici până acum să ia măsuri, ba din contră, le-a spus oamenilor că „în toate şcolile se bat copiii şi nu este un capăt de ţară". Numai că, enervaţi la maximum, părinţii au înţeles că trebuie să-şi facă singuri dreptate, ducându-se la şcoală şi aplicându-le o „corecţie manuală" elevilor bătăuşi.

Aşa a început un întreg scandal, care s-a lăsat cu câteva dosare penale pentru lovire şi alte violenţe, dar şi cu certuri frecvente între directorul şcolilor şi şeful Postului de Poliţie Mihăeşti, Ovidiu Damian.

Bătăi crunte între elevi

Unul din cazurile concrete, care întăreşte afirmaţia că violenţa în şcolile din Mihăeşti a luat proporţii, a avut loc la Şcoala Măgura. Acolo, o fetiţă de 7 ani a fost împinsă pe scări de un coleg de-al ei, copila ajungând la spital cu fracturi la picioare. Băiatul vinovat a scăpat nepedepsit de conducerea şcolii, însă tatăl fetiţei, simţindu-se neîndreptăţit, a mers la şcoală şi l-a bătut pe elev. Astfel, acesta s-a ales cu dosar penal pentru lovirea unui minor, din cauza lipsei de implicare a directorului Nălbitoru.

De asemenea, la Şcoala Buleta, de la începutul anului, un băieţel a fost de zeci de ori agresat de colegii săi, iar conducerea a privit nepăsătoare. Mama copilului bătut, Georgeta Anghel, când a văzut că, în fiecare zi, copilul ei vine cu ochii vineţi acasă, a mers la şcoală şi i-a alergat pe coridoare pe minorii agresori, ameninţându-i că bătaia. „Nu pot să stau cu mâinile în sân să văd cum copilul meu e bătut zilnic. I-am spus directorului de mai multe ori că vine cu urme vizibile acasă de la bătăile pe care le ia de la câţiva colegi de-ai lui. Am văzut că nu vrea să facă nimic şi m-am dus eu la şcoală. Copilul meu este un elev bun, silitor şi învaţă foarte bine. Într-o zi nu o să vrea să se mai ducă la şcoală. De aceea m-am dus eu să îi fac singură dreptate, pentru că directorul nu face nimic" – ne-a declarat Georgeta Anghel, mama unui elev agresat în şcoală. În urma faptei ei, femeia s-a ales cu o amendă usturătoare.

Poliţist: „Directorul mi-a interzis să intru în şcoli, pentru că el nu vrea să raporteze evenimentele"

Şeful de post, Ovidiu Damian, spune că a întocmit până acum trei dosare penale pentru violenţele din şcoli. El susţine că i-a cerut directorului Nălbitoru să ia măsuri urgente, însă s-a lovit de indolenţa şi nepăsarea acestuia. „În loc să colaborăm şi să încercăm, împreună, să împiedicăm astfel de violenţe în şcoli, directorul spune că fac eu abuzuri pentru că mă duc prea des în unităţile de învăţământ. Mi-a făcut chiar şi o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea. Ba mai mult, mi-a interzis să intru în şcoli, pentru că el nu vrea să raporteze evenimentele. Aşa ceva nu se poate, nu putem să acceptăm asemenea comportamente" – ne-a declarat poliţistul Ovidiu Damian.

Copii căraţi în microbuz ca pe sacii de cartofi

O altă problemă semnalată de poliţiştii din localitate este legată de microbuzul şcolar. Din câte se pare, în data de 14 noiembrie a.c., oamenii legii au oprit în trafic microbuzul şcolar şi au observat că nu mai puţin de 15 elevi erau transportaţi în picioare, fiind băgaţi în microbuz peste capacitatea legală. Şeful de post Ovidiu Damian l-a avertizat pe şoferul microbuzului că dacă îl va mai prinde o dată îl va amenda, mai ales că minorii sunt transportaţi şi fără un profesor însoţitor. „Este extrem de grav ceea ce se întâmplă. Vorbim de copii de 7-8-9 ani, care sunt transportaţi în acest hal. Ferească Dumnezeu să pună şoferul o frână bruscă, pentru că se poate întâmpla o tragedie. Asta ca să nu mai spun că au fost cazuri în care minorii au fost lăsaţi de microbuz singuri pe DN 7, pe acolo pe unde trec tirurile" – ne-a mai spus poliţistul.

În privinţa acestor probleme, inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Ion Gherghinaru, ne-a declarat că nu are cunoştinţă, încă, despre violenţele din şcoli şi despre dosarele penale întocmite. În schimb, acesta susţine că directorul şi cadrele didactice de acolo şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea şefului de post Ovidiu Damian şi i-au făcut chiar şi o plângere.
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...