Ziar de opinie și luptă împotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.Ziar de opinie și luptă mpotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.
"La ce-i bună libertatea cuvântului, daca nu te poți folosi de ea?" 

Campanie electorală "pe bune": Operaţiunea Marcea

"Reprezentanţii Partidului... au fost prezenţi în această dimineaţă în localitatea... Au fost întâmpinaţi cu dragoste de locuitori care le-au garantat că îl vor vota pe candidatul...", cam aşa sună comunicatele oficiale emise de formaţiunile politice în timpul campaniilor electorale. De zici că tipul e lapte şi miere, iar oamenii din comuna sau oraşul vizitat vor vota în unanimitate cu domnul sau doamna "de pe afişe". Până la finalul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale vom încerca să vă prezentăm cum decurge o vizită electorală reală. Vom începe cu ACL şi "operaţiunea Marcea".

E sâmbătă dimineaţa, un pic trecut de ora 7:00. Afară plouă cu găleata, dar aceliştii se pregătesc să meargă în târgul de la Marcea. "Ce dacă plouă, mergem acolo şi facem o baie în aer liber, şi aşa mie mi-au tăiat apa caldă", decretează fostul senator, Dorel Jurcan. De altfel, fostul preşedinte al PDL urma să fie "şeful" delegaţiei ex-pedeliste, în lipsa lui Romulus Bulacu, plecat din localitate cu treburi. Şi uite aşa se pleacă spre Marcea. Pedeliştii cu pedeliştii, liberalii cu liberalii.

Gogoşile, găleţile şi focul

Delegaţia ACL se reuneşte la intrarea în târg. La câţiva paşi sunt şi 4, 5 pesedişti, îmbrăcaţi în roşu, îi aşteaptă şi pe alţii pentru a intra. Deputatul Cristi Buican îşi asumă rolul de "lider simpatic". Parlamentarul vâlcean se duce la o tarabă de legume şi face pe vânzătorul: "hai la legume proaspete!". Nu reuşeşte să vândă nimic, dar pare să o convingă pe titulara mărfii să-l voteze pe Klaus Johannis. "Pe el îl votez, e neamţ şi poate face treabă bună." Două mese mai încolo se vând produse lactate. Buican ia iniţiativa, din nou: "Hai la brânză Loviștea proaspătă! Sunteți din Ardeal, îl votaţi sigur pe Johannis!". Răspunsul îl surprinde: "Nu-l votăm, nu ne place de el că nu vorbeşte şi când vorbeşte nu înţelegem nimic". Deputatul nu dezarmează şi până la urmă se ajunge la "pace": "Atunci votaţi cu Ponta să termine România". "Nu votăm nici cu Ponta că minte mult, mai bine nu mai mergem la vot". Plouă mocăneşte, dar e destul de multă lume în târg. Vicele de la Galicea, Florea Udrea, ne dă explicaţia: "Domnule, aici vine omul să bea o bere şi să mănânce un mic. Pentru mulţi dintre oameni e singura distracţie a săptămânii. Dacă o pierd şi pe asta, ce să mai facă? Soare, ploaie, ninsoare, aici vine lumea". Mai încolo, la "raionul" de haine se încinge un foc. "Nu ne mai trage pe noi în poze, fă-le la ăia cu care venişi!" ne spune un comerciant supărat care apoi ne roagă să mai facem 2, 3 poze. Mai pe la mijlocul târgului apare şi prima ofertă pentru acelişti: "Uite câte găleţi am, le luaţi şi de daţi la oameni". "Ne confundaţi, ăia de la PSD dau găleţi, noi nu ne ocupăm cu aşa ceva", vine răspunsul prompt. Următoarea "staţie" e gogoşeria. "Hai că sunt calde şi bune" anunţă Dorel Jurcan. "Mamă cât de bune sunt, nu le ratez niciodată. Să nu uit să îmi iau şi eu două" spune şi Alina Lupu.

"Ne-am săturat de români hoţi, hai să votăm un neamţ cinstit"

A trecut deja o oră, continuă să plouă şi să fie frig, până şi aparatul foto refuză să-şi facă treaba. "hai să ne grăbim un pic, la 10 juma avem depunere de coroane la Ziua Armatei", anunţă cineva din spate şi se merge pe repede înainte. "Ne-am săturat de români hoţi, e timpul să avem preşedinte un neamţ cinstit!", decretează Cristi Buican. "Păi şi tu ce eşti?" îl întreabă un cetăţean care analizează preţul la grâu. "Sunt român hoţ!", glumeşte deputatul. "Fraţilor, deputatul glumeşte. Dar hai să punem preşedinte un om care ştie ce e de făcut, care are credibilitate.", completează primarul oraşului Băbeni, Ion Bâzâc. Se mai dă o tură prin locurile încă nevizitate din târg, se mai împart ziare şi materiale electorale. "Uite o doamnă simpatică, are nevoie de un pix. Cine mă împrumută, eu am rămas fără?", spune Dorel Jurcan. E servit cu promptitudine, doamna primeşte pixul "cu Johannis" şi apoi toată lumea se îndreaptă spre parcare. "Hai că ajungem şi la depunerea de coroane". Cristi Buican îşi schimbă încălţările, în locul celor pline de noroi vin cele curate şi gata cu "acţiunea Marcea". "Am uitat să-mi iau gogoşi, aşa ceva... Bă şi ce bune sunt, îmi plouă în gură", anunţă consilierul judeţean, Alina Lupu şi se pleacă spre Râmnicu Vâlcea. Pesediştii sunt tot la intrare, acum sunt şapte sau opt. Pe drum se văd şi alţii venind, plus maşina cu staţie în dotare.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Florin Făgeţeanu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa florin.fageteanu@voceavalcii.ro

valoris
Pensiunea Iulia site
Pensiunea Bradul site
uzina mecanica
 
annabella