Numerele de telefon din România s-ar putea schimba, din nou

Telefonia din România a trecut prin câteva schimbări ale regulilor de numerotație și Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pregătește una nouă. În prezent, proiectul e în consultare publică.

Pentru început, trebuie luată în calcul eliminarea caracterului geografic al numerotaţiei sau să se reducă numărul de arii geografice. Apoi, numerotaţia care are cifra 1 drept cifră primă să fie destinată furnizării serviciului de urgenţă, serviciilor disponibile la nivel european şi serviciilor de informaţii privind abonaţii. Mai mult, cel puţin o valoare a primei cifre din NSN (numărul semnificativ naţional) să fie păstrată liberă.

A doua și ultima propunere au fost deja implementate, iar prima reprezintă unul dintre punctele principale ale prezentei consultări publice. Decizia ANCOM nu vine întâmplător acum, ci este un demers la nivel european. Există o tendinţă generală de trecere la planuri de numerotaţie închise, care presupun că relevanţa prefixului naţional „0" să se piardă. State precum Grecia, Portugalia, Norvegia sau Spania au renunţat la acest prefix atunci când au trecut la planuri închise. De partea cealaltă sunt Franța, Elveția, Lituania care au păstrat prefixul naţional, deşi planurile de numerotaţie au fost închise.

În România, prefixul naţional „0" a fost menţinut. Menţinerea sau eliminarea acestuia atrage după sine consecinţe asupra resurselor de numerotaţie care alcătuiesc PNN. În momentul în care este păstrat, apare problema destinaţiei resurselor de numerotaţie care se formează fără prefix. Pe de altă parte, eliminarea acestuia generează problema utilizării numerelor care încep cu „0".
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...