Condamnări PENALE la Primăria Câineni

DECIZIE. Caz de corupţie dovedit la Primăria Câineni. Povestea cu iz penal a început anul trecut, atunci când, în baza unei sesizări, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dat startul unei adevărate anchete în cadrul administraţiei publice locale din Câineni. În centrul atenţiei a fost chiar fosta secretară a primăriei, Gabriela Mihaela Cheran, care ani întregi s-a „înfruptat" din banul public, făcând în aşa fel încât firma fiului său, Valentin Gabriel Cheran, să câştige licitaţii după licitaţii, de zeci de milioane de lei. Cei doi au fost trimişi în judecată, iar acum instanţa de judecată a Judecătoriei Brezoi a decis să-i condamne pe cei doi la ani buni de închisoare pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Gabriela Mihaela Cheran a fost până anul trecut secretara Primăriei Câineni. În ultimii ani însă, ea a profitat la maximum de funcţia pe care o deţinea şi a făcut tot posibilul ca fiul său, Valentin Gabriel Cheran, să câştige o mulţime de licitaţii ale primăriei. „Corăbiile" i s-au înfundat, însă, când un binevoitor din comună a făcut o sesizare către procurorii anticorupţie, scoţând în evidenţă faptul că fiul acesteia, prin firma AlexVal, cea cu care a câştigat licitaţiile, nu şi-a îndeplinit atribuţiile din contracte, însă banii i-a încasat. Mai mult, s-a relevat şi faptul că secretara Primăriei Câineni, Gabriela Mihaela Cheran, se afla într-un vădit conflict de interese şi a săvârşit ani de zile infracţiunea de abuz în serviciu. Procurorii DNA s-au sesizat, însă pentru că licitaţiile câştigate nu depăşeau suma de 15.000 de euro, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, ajungând ulterior la Parchetul Brezoi. Astfel, procurorii au început ancheta, luând la purecat documentaţiile tuturor lucrărilor din ultimii cinci ani de zile. S-a făcut şi o expertiză contabilă, ocazie cu care s-a relevat faptul că firma AlexVal, a fiului secretarei Cheran, nu a executat lucrările pentru care a câştigat licitaţiile, dar banii i-a încasat. Procurorii au constatat că Valentin Gabriel Cheran nu poate justifica suma de 16.492 de lei. Ţinând cont de aceste fapte, procurorii Parchetului Brezoi au decis în data de 2 decembrie 2013, să-i trimită în judecată pe Gabriela Mihaela Cheran şi pe fiul acesteia, Valentin Gabriel Cheran, pentru fapte de corupţie, iar Primăria Câineni şi Consiliul Local Câineni s-au constituit parte vătămată.

Fosta secretară a fost condamnată la 2 ani şi 9 luni de închisoare

În data de 10 iulie 2014, magistraţii Judecătoriei Brezoi au decis să o condamne pe fosta secretară a Primăriei Câineni, schimbându-i încadrarea juridică la abuz în serviciu. Astfel, Gabriela Mihaela Cheran a fost condamnată la 2 ani şi 3 luni de închisoare, la care i s-a adăugat un spor de pedeapsă de şase luni, ea urmând să execute 2 ani şi 6 luni de închisoare. Spre norocul ei însă, secretara nu va sta nicio zi la închisoare, pedeapsa fiind cu suspendare, dar cu termen de supraveghere de 3 ani de zile. „Contopeşte pedepsele aplicate şi dă spre executare inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 an şi 3 luni la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite de 6 luni, rezultând o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d), g C. pen. interzice inculpatei ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. (...) În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen." – se arată în decizia Judecătoriei Brezoi.

Sechestru pe bunurile inculpaţilor pentru a recupera prejudiciul cauzat Primăriei Câineni

Nici fiul secretarei nu a scăpat de condamnare, Valentin Gabriel Cheran fiind condamnat, pentru complicitate la abuz în serviciu, la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. „În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 cod penal şi la art. 48 şi art.35 alin. 1 cod penal, cu aplicarea art. 5 cod penal şi art. 396 alin. 10 cod penal , Condamnă inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni" – au decis magistraţii.

Mai mult, judecătorii de la Judecătoria Brezoi au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra dreptului de uzufruct viager asupra terenului de 374 mp, curţi şi construcţii, dar şi asupra casei de locuit situată pe acesta, de 145 mp, din comuna Câineni, aparţinând în cotă parte inculpatei Gabriela Mihaela Cheran, până când aceasta şi fiul ei vor plăti suma de 16.492,60 lei, bani cu care au păgubit Primăria şi Consiliul Local Câineni.
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

16
Ian2020
Despre morți numai de bine!

Despre morți numai de bine!

Written byRomeo POPESCU

"În singuratate înveți rugăciunea și meditația care îți arată că ea, singuratatea, nu există." - Ioan Gyuri Pascu Despre regretata Cristina Țopescu este vorba. O tragedie neașteptată. Nici nu a început bine anul și o veste dramatică a întristat România....

Opinii

06
Ian2020
Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Written byMagda POPESCU

Continentul australian se poate transforma în orice secundă într-o catastrofă climatică fără precedent, incendiile care au cuprins întreg continentul fiind în plină desfășurare și la ora când scriu aceste rânduri. Imaginile apocaliptice care ne vin de acolo, din locul în...