Interviu la o ceaşcă de cafea: „Toată viaţa mi-am dorit să fiu haiduc"

Continuăm seria interviurilor „altfel" din Vocea Vâlcii, iar în acest număr l-am ales pe comisarul-şef Nicolae Sărdărescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, să ne răspundă la câteva întrebări mai speciale, să spuneam aşa. Unele incomode, altele amuzante, inspectorul – şef Sărdărescu a răspuns la întrebări într-un mod foarte jovial, dovedind că în spatele intransigenţei şi seriozităţii se ascunde un om spiritual. Sigur, funcţia şi statutul îl obligă să fie serios la locul de muncă, însă, în viaţa de zi cu zi, Nicolae Sărdărescu ştie să se bucure de lucrurile mărunte, iar bancurile cu poliţişti îl amuză copios.

• Rep.: Când eraţi copil şi jucaţi hoţii şi vardiştii, dvs. eraţi hoţ sau vardist?
• Cms. şef. Nicolae Sărdărescu: Sincer, niciodată nu am jucat aşa ceva. Dar, toată viaţa mi-am dorit să fiu haiduc.

• Rep.: V-aţi gândit vreodată că veţi ajunge poliţist?
• Cms. şef. N.S.: Da, m-am gândit, mi-am dorit de mic copil. Întotdeauna mi-am dorit acest lucru, poate şi pentru faptul că mi-a plăcut şi îmi place istoria. De asemenea, mi-a plăcut şi îmi place ordinea şi disciplina şi, efectiv, întotdeauna am avut ceva împotriva celor care comit infracţiuni.

• Rep.: Sunteţi de părerea că hoţul neprins e negustor cinstit?
• Cms. şef. N.S.: Nu, nu cred aşa ceva. Aici este vorba de conştiinţa fiecăruia. Părerea mea este că mai bine te prinde şi, practic, te uşurezi sufleteşte, decât să rămâi neprins şi să ai o povară sufletească pentru tot restul vieţii. Bine, dacă ai caracter este valabil, dacă nu ai atunci chiar nu ai nicio problemă.

• Rep.: Consideraţi că sunt buni şi hackerii de ceva, în sensul că aduc bani în judeţ?
• Cms. şef. N.S.: Nu, exclus aşa ceva. Din contră, prejudiciile materiale aduse părţilor vătămate ne strică imaginea ca şi populaţie, ca şi ţară. Deja o avem stricată. Eu nu pot să gândesc aşa şi să cred, ca alţii, că economia încă mai merge în judeţ şi datorită banilor aduşi de hackeri. Nu pot gândi aşa şi nu datorită locului în care lucrez, ci datorită modul în care eu gândesc.

• Rep.: Care este diferenţa dintre poliţist şi miliţian?
• Cms. şef. N.S.: Doar de titulatură şi comportament. De titulatură că în loc să zică miliţian, zice poliţist, iar în ceea ce priveşte comportamentul sunt convins că s-au schimbat multe în bine în raport cu comportamentul anterior. Mă gândesc aici şi din punct de vedere al capacităţii profesionale, pentru că este mai multă stabilitate şi coerenţă în activitate. Sigur, nu putem nega că au mai rămas şi câţiva miliţieni, prin felul lor de a gândi şi a pune în practică.

• Rep.: Râdeţi sau vă simţiţi iritat când vă uitaţi la Garcea?
• Cms. şef. N.S.: Cu siguranţă râd. Nu mă simt iritat absolut deloc, pentru că este o parodie şi o iau ca atare.

• Rep.: Spuneţi-mi un banc cu poliţişti care vă distrează...
• Cms. şef. N.S.: O maşină de teren care transporta mai mulţi poliţişti opreşte pe marginea drumului, acolo unde era un călugăr ce făcea autostopul. Călugărul urcă în maşină şi vede că poliţiştii transportau un porc viu. Atunci îi întreabă:
- Unde duceţi, taică, porcul?
Poliţiştii zic:
- Îl ducem la Seminar să îl facem preot!
Când se dă jos din maşină, călugărul întreabă:
- Şi dacă nu-l iau la Seminar, tot poliţist rămâne?

• Rep.: Aţi bătut vreodată un infractor? Când şi cum?
• Cms. şef. N.S.: Prefer să nu răspund la întrebarea asta, nu are sens...

• Rep.: Vă mai caută „clienţii" pe care i-aţi băgat la zdup?
• Cms. şef. N.S.: Da, mă mai caută. Mă salută, mă invită la o bere şi majoritatea recunosc faptul că, într-adevăr, au greşit la momentul respectiv. Suntem toţi oameni. Unii greşesc şi îşi ispăşesc pedeapsa, dar tot oameni rămân.

• Rep.: De unde vine ideea că poliţiştii au trei clase ca trenul?
• Cms. şef. N.S.: Nu ştiu să îţi spun pentru că, în primul rând, nu sunt de acord. În al doilea rând, vreau să spun că majoritatea poliţiştilor sunt bine pregătiţi. Şi prin prisma şcolii făcute, dar şi prin prisma cunoştinţelor pe care le deţin.

• Rep.: Ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea în România?
• Cms. şef. N.S.: Din punctul meu de vedere, da. Suntem un popor, ca şi mentalitate, care învăţăm să ne comportăm prin prisma unor măsuri şi metode dure. Sunt fapte care, cred eu, nu pot fi niciodată plătite doar printr-o pedeapsă privatoare de libertate, iar după ispăşirea a 50+1 din pedeapsă poţi să fi eliberat. Pentru persoanele violente, recidiviste şi aici mă refer la omorurile premeditate sau cele care apar ca urmare a unei recidive, cred că ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea. Cruzimea ar trebui pedepsită drastic. Din experienţa celor 20 de ani de poliţie, puţine persoane, care au fost condamnate pentru fapte de acest gen, se pot îndrepta şi prezintă un constant pericol public după eliberare. Mai mult, aş propune castrarea chimică a tuturor violatorilor asupra minorilor, bătrânelor sau femeilor însărcinate. Acelaşi lucru şi pentru pedofili, de altfel. De asemenea, aş propune închisoarea pe viaţă tuturor persoanelor care comit violenţe asupra celor cu dizabilităţi.
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...