Deputatul Costi Rădulescu promovează Legea Transhumanţei

Deşi este ales parlamentar în Colegiul Râmnicu Vâlcea Sud, deputatul PSD, Costi Rădulescu, intenţionează să iniţieze, cât mai curând posibil o nouă Lege a Transhumanţei, care să armonizeze valorile europene cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

"În ultimii 5 ani am luat notă de mai multe analize care spun că un fenomen românesc, care a stat chiar la baza formării a sute de localităţi în România, care a contribuit la PIB-ul României, mă refer la transhumanţă, este pe cale de dispariţie. La baza acestui declin stau mai multe aspecte, unele care ţin fie de normele europene, altele ţin fie de lipsa unui cadru care să sprijine acest obicei. Dacă la sfârşitul secolului trecut a existat o lege a transhumanţei, de ce nu am avea şi azi o astfel de lege, mult mai complexă, adecvată atât normelor europene dar şi care să sprijine această tradiţie românească", a declarat deputatul Costi Rădulescu.

În opinia deputatului social-democrat, în lege trebuie să fie introduse câteva paragrafe care să se refere la lipsa de restricţii de circulaţie pe drumurile publice ale crescătorilor de oi.

"Pot fi exceptate autostrăzile şi drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot să circule liber, mai ales că transhumanţa nu este o activitate cotidiană, ci este una limitată în timp şi care are farmec turistic. În Elveţia, de exemplu, momentul când vitele se întorc de la păşunat este vânat de turişti. Transhumanţa are farmecul ei, până la urmă este o poveste românească de mii de ani. Ţara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie să se pună ulterior în acord legislaţiile parcurilor naţionale montane cu această lege a transhumanţei, tarifele de păşunat, subvenţiile pentru crescătorii de oi etc", a mai spus deputatul PSD.

De asemenea, deputatul mai propune şi o colaborare cu şcolile de profil agricol. „Avem încă şcoli cu profil agricol. În contextul în care suntem pe cale să renaştem învăţământul profesional, de ce nu am dezvolta clase cu profil zootehnic, unde elevii să înveţe despre creşterea animalelor de la specialişti în domeniu. Tinerii noştri pleacă la cules de căpşuni în Spania şi Italia, în loc să rămână în comunităţile lor şi să se apuce de oierit. Şi că tot vorbim de stâne: de ce nu s-ar putea crea facilităţi pentru ciobanii care pot face activităţi turistice la aceste locaţii. Studenţii şi în mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stâna ca loc de rămas peste noapte. De ce să nu îi ajutăm pe ciobani să facă turism în mod legal şi benefic pentru toate părţile, la munte", a încheiat Rădulescu.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...