Adevărul despre cazul Mircea Băsescu

25 Iun 2014
Disperare mare pe Ponta! Totul are legătură cu traficul de influenţă a lui Duicu în biroul lui. Tobă a vorbit... Când procurorul Iacobescu a deschis dosarul Bercea, s-a auzit aude în târg şi mai apoi a apărut în presă informaţia că în acest dosar apare şi fratele preşedintelui. Elisabeta Ponea, procuror-şef la Parchetul Craiova, aude despre ce e vorba, simte miza mare a acestui dosar şi invocând diverse motive decide din poziţia de şef ierarhic superior lui Iacobescu să-i retragă acestuia dosarul, luându-l spre instrumentare la Parchetul din Craiova. Din acest moment, Elisabetei Ponea i s-a "arătat" ideea că ar putea ajunge Procuror General, funcţie ocupată la acea vreme de Laura Codruţa Kovesi.

Vorbeşte cu soţul ei, Constantin Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, şi-i spune pe ce bombă de dosar a pus mâna. Ponea îl sună pe Duicu, baronul de Mehedinţi şi pun la cale un plan: să meargă Duicu la Bucureşti cu informaţiile din dosar şi să i le ofere lui Victor Ponta ca muniţie grea pentru campania electorală. În schimb, Ponta să tragă sforile ameninţându-l pe Băsescu că dacă n-o pune pe Elisabeta Ponea şefă la Parchetul General în locul lui Kovesi, va divulga toata afacerea Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Duicu e de acord, dar îi cere şi el lui Ştefan Ponea să-l scape de un dosar instrumentat de ANI. Bat palma şi Duicu zboară spre Bucureşti.

Are loc discuţia Ponta - Băsescu despre schimbările de la PG şi DNA. Ponta încearcă şantajul, Băsescu rezistă în hotărârea de a o numi pe Kovesi la DNA, dar e nevoit să cedeze numirea la PG a lui Daniel Morar, aşa cum se stabilise deja de foarte mult timp. Face în aşa fel încât să se opună desemnării Elisabetei Ponea ca Procuror-şef cum cerea Ponta manevrat de Duicu, dar având în vedere contextul e obligat să accepte o a doua variantă propusă de Ponta şi anume desemnarea unui om de paie, Tiberiu Niţu. Bun şi atât, exclamă Ponta, care ştiindu-l bine pe Niţu e convins că-l va putea folosi ca să oprească unele dosare grele deschise pe numele mai multor baroni PSD. A ieşit bine pentru Ponta, însă mai puţin bine pentru Duicu. Ajunsă în fruntea DNA, Kovesi deschide dosarul traficului de influenţă pe care l-a făcut Duicu în biroul lui Ponta.

Apar stenogramele, apoi motivarea procurorilor din care rezultă fără echivoc că traficul de influenţă s-a făcut din biroul lui Ponta. Element cheie: Petre Tobă, şeful Poliţiei Române pe care Ponta îl chemase la Palatul Victoria să se vadă cu el şi cu Duicu pentru a-l convinge să accepte avansarea lui Constantin Ponea şi aducerea lui de la Mehedinţi la Bucureşti. Acum câteva săptămâni a avut loc audierea lui Tobă la DNA. Şi Petre Tobă a spus tot, confirmând şi că discuţia cu Ponta şi cu Duicu a avut loc în biroul lui Ponta. Case closed! Se pregăteşte difuzarea acestei declaraţii, Ponta află şi intră în panică. Îşi aminteşte de discuţia cu Duicu şi de cazul "Bercea Mondial- Mircea Băsescu".

E contactat Pavel Abraham care face legăturile cu familia lui Bercea şi pregăteşte difuzarea înregistrărilor compromiţătoare. Familiei lui Bercea i se promite un decret de graţiere dacă ajunge Ponta preşedinte. Crezând că Băsescu va ceda, se difuzează cu picătura, sub forma unor stenograme, dialoguri din înregistrările făcute de familia lui Bercea Mondial. E trimis fiul lui Bercea să vorbească din nou cu Mircea Băsescu despre bani. Băsescu recunoaşte că a luat banii cu camătă, e filmat, dar din înregistrările difuzate şi montate nu se înţelege acest lucru. Montajul video arată un Mircea Băsescu care "recunoaşte" că a luat banii pentru a trage sforile astfel încât Bercea Mondial să iasă de la pârnaie. Ce se întâmplase între timp? Mircea Băsescu luase bani cu camătă de la Bercea Mondial, afacerea fiind mijlocită de un "colaboratorul" de-al lui, Marian Căpăţînă. Când Bercea a ajuns după gratii, familia lui a venit la Mircea Băsescu acasă rugându-l să-i ajute. Au insistat spunând că dacă Mircea Băsescu îi ajută, ei sunt dispuşi să uite de o parte sau de tot împrumutul acordat fratelui Preşedintelui şi lui Marian Căpăţînă. Mai ales că ţiganii îi spun că Marian Căpăţînă a promis să tragă sforile pe la Bucureşti pentru a cumpăra o decizie favorabilă în justiţie.

Lui Mircea Băsescu îi place ideea şi merge la cacealma, gândindu-se că dacă Bercea scapă de închisoare sau primeşte doar o pedeapsă mică printr-un noroc sau prin manevrele făcute de Căpăţînă, va împuşca francul. Altfel spus, n-o să mai fie nevoit să restituie împrumutul luat de la Bercea şi nici nu se va putea spune vreodată că a luat vreo şpagă pentru a influenţa decizia unei instanţe.

Ca să nu se prindă ai lui Bercea de plan, le alimentează speranţele spunându-le că va pune o vorbă bună şi pe lângă fratele lui, preşedintele Traian Băsescu. S-au întâmplat însă două lucruri: • fiul lui Bercea a filmat toate discuţiile cu Mircea Băsescu şi • Bercea a primit pedeapsa maximă, adică vreo nouă ani de închisoare. Nervoşi, ţiganii au venit la Mircea Băsescu să-i ceară socoteală şi, desigur, banii. Termenul de rambursare nu fusese stabilit, motiv pentru care familia lui Bercea îi cere imediat, în vreme ce Mircea Băsescu le spune că nu are de unde să-i dea pe loc înapoi. Acelaşi lucru şi acelaşi gen de discuţii se întâmplă şi între familia lui Bercea şi Marian Căpăţînă. Când văd că nu e chip să-l scoată pe Bercea din închisoare şi înţeleg că nici Mircea Băsescu şi nici Marian Căpăţînă nu au avut puterea să tragă sforile în Justiţie, rudele lui Bercea încep să-l şantajeze pe Mircea Băsescu ameninţându-l că difuzează deja celebrele înregistrări. E momentul în care Mircea Băsescu îşi dă seama de rahatul în care s-a băgat şi decide să vorbească cu Traian Băsescu. Înţelegând gravitatea speţei, preşedintele îi spune să facă plângere la autorităţi, lucru care se şi întâmplă. Din acest punct, faptele sunt cunoscute. Procurorii susţin că Mircea Băsescu a luat bani de la familia lui Bercea printr-un intermediar, adică prin Marian Căpăţînă. Câţi bani, nu e clar. De ce? - încă nu se ştie. Când? - nici asta nu e limpede. Bercea urlă din dubă că banii au ajuns şi la Kovesi, prin şofer. Şi la Blaga. Pute a manipulare deja. Văzându-se în pârnaie, Bercea e dispus să declare şi să strige orice îl învaţă Abraham. Iar Voiculescu şi Abraham vor să ajungă la Băsescu şi la Kovesi. De aia au reluat un scenariu mai vechi, de acum câţiva ani, când au încercat să demonstreze că Băsescu o manevrează cum vrea el pe Kovesi printr-un ofiţer SPP detaşat din serviciul de gardă al Preşedintelui în serviciul de gardă de corp şi şofer al Laurei Codruţa Kovesi. Acest ofiţer - susţineau acum câţiva ani, în cor, Antena 3 şi ZiuaNews - a devenit la un moment dat amantul lui Kovesi şi iată puterea lui Băsescu! O aiureală care şi dacă ar fi fost adevărată nu explică în ce fel putea Băsescu s-o manevreze pe Kovesi prin fostul ofiţer SPP. Tot la acea vreme, Antena 3 spunea că pe Kovesi a adus-o în fruntea Parchetului General relaţia excelentă dintre taică-su, fost procuror, şi Vasile Blaga. Felix şi Abraham sunt convinşi şi simt că electoratul e dispus să creadă mult mai uşor toate scenariile posibile. E motivul pentru care Abraham i-a spus lui Bercea să strige vorbe despre Kovesi, şofer şi Blaga. Prin Gâdea, securistul Felix a repus şi va mai repune pe tapet toate aceste presupuse legături. E un moment periculos, motiv pentru care trebuie să ne întoarcem la declanşator: ce a spus şeful Poliţiei, Petre Tobă, în declaraţia dată la DNA despre cazul Duicu?

Aici e cheia, iar eu sper să aflăm asta cât mai curând! Florin Anghel, aflat la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută o pedeapsă de cinci ani pentru complicitate la tentativă de omor, a depus vineri, 13 iunie 2014, la prânz, prin avocatul Clanului Mondialu, Pavel Abraham, la DNA Constanţa o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu sub acuzaţia de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare. În sprijinul acuzaţiei, avocatul a depus şi înregistrări audio-video cu Mircea Băsescu. Cazul e preluat de structura centrală al DNA, pe motivul - întemeiat - că-i vorba de un caz deosebit de complicat. Pe 17 şi 18 iunie 2014, Florin Anghel a fost audiat de DNA Bucureşti. La sfatul lui Pavel Abraham, Florin Anghel a refuzat să dea vreo declaraţie, deşi el iscălise plângerea. Deşi plângerea era semnată de un interlop aflat după gratii, pentru complicitate la tentativă de omor, şi deşi pârâtul e chiar fratele preşedintelui Republicii, DNA declanşează ancheta. Miercuri, 18 iunie 2014, încălcând normele profesiei de avocat, Pavel Abraham a dat fuga cu casetele la postul lui Dan Voiculescu, Antena 3, pentru a le difuza. Motivul e cusut cu aţă albă: DNA îl favorizează pe fratele preşedintelui! Desigur, DNA începuse ancheta. Nu e, teoretic, nici un motiv să credem că ar fi muşamalizat-o. De observat mai întâi că el a depus plângerea vineri, 13 iunie 2014, la prânz. De ce? Pentru ca Antena 3, cu care se află în complicitate, să poată spune că se tărăgănează ancheta. Joi, 19 iunie 2014, Mircea Băsescu e convocat la DNA pentru după-amiază, reţinut sub acuzaţia de trafic de influenţă şi adus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă. A doua zi, vineri, 20 iunie 2014, Tribunalul Bucureşti îi dă lui Mircea Băsescu 28 de zile de arest preventiv. În primăvara lui 2011, procurorul Eugen Iacobescu l-a anchetat pe Sandu Anghel (Bercea Mondial), în mai multe dosare. În cursul audierii inculpatului, Iacobescu a aflat de la Anghel că l-a mituit pe Mircea Băsescu cu suma de 300.000 de euro, pentru a interveni în favoarea interlopului, într-unul dintre dosarele în care era cercetat. Potrivit lui Bercea, suma era o primă tranşă dintr-o şpagă de 700.000 de euro destinată fratelui şefului statului.

În data de 24 martie 2011, procurorul Eugen Iacobescu le povesteşte unor ziarişti întreaga tărăşenie, cu menţiunea că Bercea ar fi încercat să-l mituiască şi pe el. Procurorul a povestit aceste lucruri ştiind că încalcă legea şi că dosarul îi poate fi luat. Lucru care s-a şi întâmplat.

Mai mult, Iacobescu a fost detaşat disciplinar trei luni la Mehedinţi, prin decizia CSM. Dosarul „Bercea Mondial" a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, condus de procuroarea Elisabeta Ponea, în februarie 2012. Acesta este momentul-cheie al întregii afaceri. Ce s-a întâmplat cu informaţiile despre presupusa mită primită de Mircea Băsescu timp de doi ani şi patru luni? Este vorba de intervalul februarie 2012- iunie 2014, când Antena 3 a difuzat înregistrarea în care Mircea Băsescu a discutat despre problemele juridice ale lui Sandu Anghel cu fiul acestuia şi a afirmat că a luat bani. În mod normal, Ponea ar fi trebuit să deschidă un dosar separat de mită pe numele lui Mircea Băsescu, să facă cercetări preliminare şi să stabilească dacă Bercea Mondial bate câmpii, sau spune adevărul. N-a făcut acest lucru. Cert este că, din neant, Ponea s-a aflat în cărţi pentru funcţia de Procuror General. Lucru recunoscut de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în contextul izbucnirii scandalului Duicu. (va urma)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...