REŢETA ZILEI: Cremă de zahăr ars

02 Iun 2014
Ce vă trebuie? 1 litru de lapte, 8 ouă, o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă, o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramelizare, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 sticluţă esenţă de rom, 1/2 ceaşcă de stafide – opţional, 1/2 coajă de lămâie – opţional.

Cum se prepară? Puneţi cana de zahăr de 150 gr. într-o cratiţă înaltă şi lăsaţi-l pe foc, să se topească până capătă o culoare maronie. Nu ţineţi zahărul caramelizat prea mult pe foc pentru că o să devină amărui. După ce s-a topit, luaţi cratiţa de pe foc. Cât timp este lichid zahărul caramelizat, distribuiţi-l uniform pe pereţii vasului şi apoi lăsaţi-l să se răcească.

Separat într-un vas mai înalt, spargeţi ouăle. Cu ajutorul unui mixer, bateţi ouăle până devin spumă, apoi adăugaţi treptat cana de zahăr pentru cremă şi zahărul vanilat. Adăugaţi laptele şi mixaţi continuu. Adăugaţi apoi esenţa de rom, zahărul vanilat şi după caz, dacă doriţi, pentru mai multă savoare, stafidele şi coaja de lămâie. Turnaţi compoziţia în cratiţa tapetată cu caramel (după ce caramelul s-a întărit) .Veţi observa că trosneşte zahărul caramelizat. Aceasta înseamnă că este bine caramelizat.

Puneţi cratiţa cu cremă într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte (sau în alt vas mai mare). Crema de zahăr ars se pune în bain marie. Există posibilitatea să puneţi direct cratiţa la cuptor, fără să fie pe baie de abur, în cazul ăsta timpul de gătire scade la 50 minute. Cuptorul trebuie să fie bine încins, la 160 de grade.

Crema de zahăr ars trebuie să stea la cuptor 1 oră şi jumătate, până când va fi bine rumenită şi legată. Lăsaţi crema de zahăr ars să se răcească bine. După ce s-a răcit, puneţi cratiţa la rece, în frigider, timp de 2-3 ore şi serviţi-o.

Poftă bună!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...