REŢETA ZILEI: Cotlet de porc cu sos de bere

Ce vă trebuie? 500 gr cotlet de porc (într-o singură bucată), 1 ceapă mare, 1 fir praz, 1 morcov, 200 ml bere blondă (să nu fie foarte amară), 35 gr făină albă (2 linguri), ierburi provence, usturoi granulat, boia, piper negru şi verde măcinat, chili, sare, 2 linguri ulei.

Cum se prepară? Curăţaţi cotletul de pieliţele albe. Lăsaţi-l măcar o oră afară din frigider să ajungă la temperatura camerei (astfel se va face mai uniform).

Pe masa de lucru presăraţi după voie: boia dulce, piper negru şi verde, usturoi granulat, chili şi sare. Presăraţi din belşug ierburi provence strivite între degete. Tăvăliţi cotletul prin acest amestec, pe toate părţile.

Încingeţi uleiul într-un tuci. Prăjiţi cotletul pe ambele părţi câte 3 minute/parte. Rumeniţi apoi şi capetele, câte 1 minut/capăt. Scoateţi cotletul rumenit pe o farfurie.

În grăsimea rămasă adăugaţi ceapa tocată mărunt, prazul (partea albă) şi morcovul tăiate rondele. Se călesc amestecând des timp de 10 minute. Frecaţi cu lingura pe fundul tuciului să se dizolve bucăţile caramelizate.

Puneţi cotletul înapoi în tuci, turnaţi pe marginea tuciului berea şi 250 ml apă. Lichidul trebuie să ajungă până la jumătatea cotletului. Presăraţi 1/4 linguriţă ierburi provence şi sare în lichidul din oală. Aduceţi lichidul la fierbere.

Daţi focul la mic şi fierbeţi cu capac timp de 25 minute. La jumătatea timpului de fierbere întoarceţi cotletul. Scoateţi cotletul pe o farfurie şi acoperiţi-l cu folie de aluminiu.

Strecuraţi printr-o sită fină sosul rămas în tuci. Apăsaţi cu dosul lingurii pe legume să extrageţi toată zeama. Puneţi sosul într-o crăticioară.

Dizolvaţi făina în câteva linguri de apă rece. Turnaţi făina în sos şi fierbeţi la foc mic, amestecând cu telul tot timpul. Fierbeţi timp de 5 minute. Sosul se va îngroşa. Dacă nu aţi dizolvat bine făina şi face câteva cocoloaşe, nu e nicio problemă, doar strecuraţi sosul prin sita fină după cele 5 minute de fierbere.

Pentru servire, feliaţi cotletul felii subţiri. Pregătiţi un piure de cartofi cu lapte şi unt. Aşezaţi piureul pe farfurie, turnaţi sos din belşug şi aşezaţi felii de cotlet deasupra. Presăraţi cu pătrunjel tocat şi piper negru măcinat.

Poftă bună!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...