BREAKING NEWS: Încă un ofiţer acoperit la Arhiepiscopia Râmnicului

PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar la Patriarhia României, este propunerea Sfântului Sinod pentru demnitatea de arhiepiscop al Arhiepiscopia Râmnicului. PS Varsanufie Prahoveanul este nepotul fostului şef de la SIE, Ioan Talpeş, şi pupilul Mitropolitului Tomisului, IPS Teodosie.

PS Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 21 ianuarie 1968, în Bucureşti, din părinţi ortodocşi - Petre şi Domnica, şi a primit la botez numele Valentin.

În 1976-1984 a urmat şcoala primară şi gimnaziul la Bucureşti, iar în 1985 s-a înscris la Seminarul Teologic de la Mânăstirea Radu Vodă, pe care l-a absolvit în 1990. În acelaşi an a devenit student al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, unde şi-a luat licenţa în 1994. Între anii 1990-1998, fiind elev la seminar, apoi student şi licenţiat în teologie, a funcţionat ca profesor de religie la şcolile generale nr. 206 şi 191 din Bucureşti.

Pe lângă activitatea didactică, a înfiinţat cercuri pedagogice şi cabinete de religie pe care le-a dotat cu cărţi şi publicaţii religioase, a organizat pelerinaje cu elevii la mânăstiri şi biserici din ţară şi a editat revista pentru copii „Floarea Darurilor". Totodată, a fost îndrumător de practică pedagogică pentru religie la Colegiul „Elena Cuza" şi a funcţionat ca metodist pentru religie la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 6 Bucureşti. De asemenea a participat cu comunicări şi referate la conferinţe şi simpozioane privind metodica predării religiei în şcoală, precum şi la dezbateri cu aceeaşi temă în cadrul emisiunii televizate „Lumină din lumină". Tot acum a dat curs şi primelor înfiripări literare, scriind piesele în versuri pentru serbările şcolare: „Trei crai de la răsărit", „Moartea lui Iuda" şi „Sfântul Gheorghe", care au fost prezentate şi la azilele de bătrâni, la spitale de copii şi la biserici.

Simţind chemare pentru viaţa monahală, în primăvara anului 1998 s-a închinoviat şi a fost tuns în monahism, la Mănăstirea Slănic din Eparhia Argeşului şi Muscelului, iar în vara aceluiaşi an a fost încadrat profesor şi spiritual la Seminarul Teologic din Bucureşti, unde a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah.

În anul 1999, când s-a reînfiinţat Mănăstirea Radu Vodă, a fost numit stareţ al acestui aşezământ şi apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. În anul 2000 i s-a acordat rangul de protosinghel.

Concomitent cu slujirea preoţească şi cu lucrarea pastoral-misionară şi social-caritativă desfăşurată în Eparhia Bucureştilor, a scris şi publicat articole cu tematica religioasă în revista „Glasul Bisericii" şi periodicul „Vestitorul Ortodoxiei".

Apreciindu-i strădaniile, devotamentul şi dragostea cu care slujeşte Biserica, la recomandarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, în şedinţa din 4 iulie 2001, Sfântul Sinod a aprobat ridicarea sa la treapta arhieriei şi alegerea în cel de al doilea post, nou înfiinţat, la Arhiepiscopia Bucureştilor. Hirotonia în arhiereu s-a săvârşit la 30 septembrie 2001.

El a fost acceptat de facto de PreaFericitul Daniel, Patriarhul României. iată cum în Arhiepiscopia Râmnicului este posibil să ajungă un alt favorit al regimului, având în vedere faptul că despre IPS Gherasim se spune că a fost şi el colonel de securitate, încă din 1958, aşa cum a publicat în memoriile sale Andrei Făgeţeanu, stareţul de la Mănăstirea Lainici.
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Romeo POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa romeo.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...