FĂRĂ PRECEDENT: Cotidianul Adevărul dezvăluie numele unei surse (VIDEO)

După ce a fost acuzat de către premierul Victor Ponta de minciună, cotidianul Adevărul a decis să publice numele sursei care i-a informat că Victor Ponta s-ar fi deplasat, duminica dimineaţa, de la Craiova la Satu Mare cu o aeronavă militară.

„Pentru a-i informa corect pe cititorii Adevărul asupra informaţiilor prezentate în cursul zilei de astăzi şi pentru a-i asigura că articolul, anunţat încă din titlu ca fiind oferit pe surse, a avut o documentare în conformitate cu deontologia jurnalistică, ziarul Adevărul a decis sa divulge sursele citate", se arata intr-un articol publicat de acest cotidian duminică seara.

Corespondentul Adevărul din Craiova a aflat de la sursa sa că premierul folosise un avion militar ca să ajungă de la Craiova la Satu Mare. Directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru a dezminţit, însă, informaţia.

După apariţia ştirii, Ponta a acuzat ziarul de minciună, spunând că „ziarul Adevărul este o minciuna". Apoi, jurnaliştii de la Adevărul au făcut ceva ce un ziarist care se respectă pe sine şi profesia sa, n-ar face niciodată. Au sunat la sursa respectivă şi i-au solicitat „dovezi scrise sau un punct de vedere oficial care să susţină declaraţiile date pe surse. Totodată, ziariştii i-au precizat lui (...sursa citata, n.r.) ca, pentru corecta informare a cititorilor si pentru a feri ziarul de suspiciunea ca ar fi parte a unui joc politic, vom fi nevoiţi sa ne divulgam sursa si sa povestim firul evenimentelor", se mai arată în articolul de justificare a celor de la Adevărul.

Unul din pilonii de bază ai profesiei de jurnalist este protejarea sursei. Orice jurnalist care îşi iubeşte meseria, îşi iubeşte şi sursele, pentru că ele îl ţin „pe prima pagină" pe jurnalist. Cei care se pretează a a-şi divulga sursele sunt doar josnici şi meschini. În lume, există jurnalişti care au preferat să facă puşcărie, decât să-şi deconspire sursele. Există chiar şi o producţie cinematografică după un caz real, în care o jurnalistă din America ajunge în puşcărie pentru că refuză să-şi deconspire sursele. Filmul se numeşte „Nothing But the Truth" şi a fost realizat în anul 2008.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...