Arpechim, prins în programul de decontaminare al Uniunii Europene

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 74,3 milioane de euro în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru curățarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din diferite județe ale României. Datorită acestui proiect, România va putea să își respecte obligațiile în domeniul protecției mediului, prin această investiție contribuindu-se la remedierea daunelor severe aduse mediului și la combaterea poluării, potrivit unui comunicat al Comisieri Europene.

Contribuția Uniunii Europene va însuma 74,3 milioane de euro dintr-o investiție totală de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperită prin FEDR în cadrul axei prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrată a deșeurilor și de reabilitare a ariilor contaminate istoric", ca parte integrantă a programului operațional de mediu al României. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Proiectul menționat reprezintă un „proiect major", investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. În acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.

Proiectul prevede aplicarea unor măsuri de reabilitare pentru ariile contaminate de la Doljchim (inclusiv acțiuni de reabilitare a două batale de șlamuri fosfoamoniacale), Petrobrazi (subdivizat în două componente: una dintre acestea acoperă gestionarea șlamului din incinta rafinăriei Petrobrazi - batalele interne, iar cealaltă se referă la cele două batale situate în afara acesteia), Arpechim (subdivizat în două componente: una dintre acestea acoperă batalele de depozitare a deșeurilor de triazină și a celor de acrilonitril, iar cealaltă se referă la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dâmbovnic și Suseni. De asemenea, proiectul are o componentă extinsă care acoperă 25 de bazine de explorare și producție (E&P), amplasate în nouă județe, şi o componentă extinsă care acoperă două depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate în județele Brăila și Vaslui.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...