Legea falimentului personal, tergiversată în Parlament

Adoptarea Legii falimentului personal în România se află într-o continuă stare de tergiversare. Legea falimentului persoanelor fizice este o lege care întârzie să fie adoptată încă din 2010. Cu toate că la nivel european, inclusiv de către Fondul Monetar Internaţional, s-a sprijinit introducerea acestei legi în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, în România, în mod paradoxal, s-a cerut contrariul.

„Peste 850.000 de persoane fizice sunt în situaţia de faliment personal de peste patru ani. În cazul în care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descărcare de datorii în cazul unui faliment scuzabil.

Legea prevede o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar implică şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică. Totodată, datornicul nu mai poate să fie executat silit de nimeni, nu mai creşte valoarea creanţei cu penalităţi şi dobânzi, iar în al treilea rând e posibilă descărcarea de datorii, fie prin plata unui procent de minim 75% din creanţe, printr-un plan de reorganizare, fie printr-un faliment scuzabil.

Aplicarea acestei legi ar avea ca efect dinamizarea economiei României, fiind o măsură care protejează drepturile persoanelor fizice care ar trebui să se bucure de aceleaşi posibilităţi de a o lua de la capăt, ca si persoanele juridice" – se arată în interpelarea senatorului PNL, Adrănel Cotescu către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...