Arhiepiscopul IPS Gherasim a murit. Va fi înmormântat sâmbătă la Arhiepiscopie

Am aflat cu durere în suflet, la prima oră a zilei de 9 aprilie, despre trecerea din această viaţă, în patria cerească, la Domnul, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti. Preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Râmnicului deplâng cu durere această pierdere a Păstorului lor si înălţă în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!

ISP Gherasim priveghi 1 copy
Aflat la venerabila vârstă de 100 de ani, IPS Gherasim a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de miercuri, 9 aprilie a.c. Cel care a condus Arhiepiscopia Râmnicului încă din anul 1984, ar fi împlinit în luna noiembrie a acestui an un secol de viaţă, iar înaltele feţe preoţeşti, ca şi reprezentanţii administraţiei locale, intenţionau să celebreze cum se cuvine această aniversare. Din păcate, episcopul a decedat cu câteva luni mai devreme. Surse din interiorul Arhiepiscopiei ne-au spus că în urmă cu câteva zile, IPS Gherasim a fost internat de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea, într-o criză puternică de rinichi, însă miercuri noapte la orele 3.00, constatându-se că nu se mai poate face nimic, a fost trimis acasă. Arhiepiscopul a decedat în jurul orelor 6.00 dimineaţa în Palatul Episcopal.

Patriarhul Daniel vine la înmormântare

Trupul neînsufleţit al arhiepiscopului IPS Gherasim Cristea a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea, acolo unde va rămâne până sâmbătă la ora 11.30, când va începe slujba de înmormântare. În toată această perioadă, lângă sicriu vor fi în permanenţă 4 preoţi, iar IPS Gherasim va fi înmormântat în incinta Episcopiei, lângă mormintele foştilor episcopi ai Râmnicului, IPS Iosif şi IPS Antim Petrescu. La înmormântare şi-a anunţat prezenţa Patriarhul Daniel al României, Mitropolitul Olteniei – IPS Irineu, precum şi înalţi prelaţi, stareţi, stareţe din întreaga ţară.

O scurtă biografie

Înaltpreasfinţia Sa Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomiţa, din părinţii Dumitru şi Maria Cristea, ca al doilea copil şi a primit la botez numele Gheorghe.

După 36 de ani de viaţă monahală Sfântul Sinod îl alege în demnitatea de Arhiereu-vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănţeanul.

În toamna anului 1975, la 16 octombrie, a fost ales în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, cu titulatura de Piteşteanul.

În ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, fiind înscăunat în scaunul chiriarhal râmnicean la data de 2 decembrie 1984.

În data de 19 iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ridicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului.

Preoţii, călugării, călugăriţele şi credincioşii deplâng cu durere această pierdere a Păstorului lor.

Dumnezeu să-l odihnească!

• VOCEA VÂLCII

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...