VEŞNICIA SRL, împinsă în afaceri de preotul Bănuţă

Anunţ şocant pe uşa de la intrarea în Biserica „Sf. Petru şi Pavel" din zona Nord a municipiul Rm. Vâlcea. Nu mai miră pe nimeni afacerile popeşti, care se desfăşoară chiar sub ochii noştri, însă unii dintre slujitorii Domnului, au tupeu de-a dreptul. Preotul paroh Ion Bănuţă a postat un afiş pe uşa de la intrare în biserică în care le cere enoriaşilor să fie vigilenţi atunci când contractează serviciile unei firme de pompe funebre: „Având în vedere că toate posturile de televiziune au evidenţiat şi condamnat apariţia unei aşa numite mafii a societăţilor de pompe funebre, care, pe lângă tarifele exagerate, mai încarcă şi nota de plată a familiei cu lucruri inutile şi de proastă calitate (lumânări, cruci, batiste, prosoape etc.), pentru a vă feri de neplăceri, vă rugăm ca mai înainte de orice să vă adresaţi PREOTULUI care deserveşte sectorul în care locuiţi pentru a vă îndruma în tot ceea ce trebuie să faceţi corect, normal şi creştineşte. Acesta este valabil şi pentru familiile care au persoane decedate în spitalele locale sau în ţară! Vă mulţumim. Semnat Preot Paroh" – se arată în afişul lipit pe uşa de la intrare a bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Uns cu toate alifiile, parohul Bănuţă îi atrage pe bieţii oameni cu mirajul de a nu fi păcăliţi de mafia pompelor funebre, pentru ca mai apoi să-i îndrepte el către o firmă agreată de Sfinţia Sa. Iată ce ne-a declarat o enoriaşă, care a apelat la sfaturile preotului: „M-am dus la dânsul, eram vai de capul meu de amărâtă, cu mortul în casă şi m-a trimis la firma aceea de pe strada Dacia, Veşnicia... parcă. Am fost, am văzut, dar parcă văzusem şi în alte părţi cu preţuri mai mici. Când i-am zis preotului, s-a enervat şi mi-a replicat să nu vin plângând la el că am fost păcălită" – ne-a spus femeia.
biserica nord 2 copy
Într-o perioadă de criză economică, Bănuţă s-a gândit că n-ar fi rău să pună şi el umărul la înflorirea afacerilor cu înmormântări. Că, vorba aceea, dacă tot moare omul, oricine are nevoie să cumpere cele trebuincioase unei înmormântări. Şi, atunci, de ce să nu o facă de la firma lui sau, mă rog, agreată de el? Aici există o nuanţă, care ar trebui clarificată de Arhiepiscopia Râmnicului. Are sau nu are preotul Bănuță legături cu... Veșnicia? Aşteptăm o poziţie publică a înaltelor feţe bisericeşti, vizavi de cele expuse de noi. Până una alta, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Ion Predescu, paroh la „Cuvioasa Paraschiva" ne-a spus că e prima dată când aude aşa ceva. „Habar n-am, doamnă, despre ce vorbiţi. Nu cred că adresa vine de la Arhiepiscopie. O să mă interesez. Vă pot spune, însă, că n-a venit nimeni să mă întrebe pe mine de unde să cumpere cele necesare pentru înmormântare. Dacă are un asemenea anunţ lipit în geam, înseamnă că preotul Bănuţă şi-l asumă. E preot paroh, ştie el ce face!" – a mai spus preotul Ion Predescu.

Bănuţă, un popă controversat

Gurile rele spun că preotul în cauză ar fi chiar acţionar la firma de pompe funebre şi de aceea îşi îndreaptă enoriaşii către serviciile ei. Controversat, părintele Ion Bănuţă s-a aflat de mai multe ori în atenţia publică, mai ales atunci când era cât pe aici să fie dat afară din Biserică pentru că s-a recăsătorit. Potrivit canoanelor, preoţii şi diaconii nu se mai pot căsători după ce au primit Taina Hirotoniei. Una din condiţiile religioase pentru încheierea căsătoriei cere ca "partea bărbătească să nu fie hirotonită şi nici hirotesită în treaptă de ipodiacon". Însă, în zilele noastre întâlnim preoţi care s-au recăsătorit. Ca şi în cazul preotului de la Biserica „Sf. Petru şi Pavel". Şi, atunci, nu putem să nu ne întrebăm: cum rămâne cu reglementarea Bisericii care cere ca preoţii să se căsătorească o singură dată şi asta înainte de hirotonie sau cu faptul că cel care a fost hirotonit şi încheie o căsătorie trebuie să fie pedepsit cu caterisirea? De altfel şi în declaraţia pe care o citeşte în Biserică, cel ce urmează să fie sfinţit, spune: "Nu voi uita niciodată în viaţa mea cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care cer ca preotul să fie fără prihană, bărbat al unei singure femei ....".

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...