DRAMĂ. O ceartă între doi fraţi s-a transformat într-o adevărată tragedie. Cazul a prezentat de publicaţia noastră acum zece zile, mai exact în data de 13 martie 2014, atunci când spuneam că fraţii Aurelian şi Gheorghe Bărbuţ s-au luat la bătaie, iar la un moment dat, unul dintre ei a luat o secure şi l-a lovit pe celălalt direct în cap. Victima, Aurelian Bărbuţ, a decedat însă zilele trecute la Spitalul din Sibiu, iar acum fratele său este cercetat de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Vâlcea, care au însă dubii în ceea ce priveşte încadrarea juridică a dosarului. Ei iau în calcul trei variante: crimă, lovitură cauzatoare de moarte sau legitimă apărare. Asta pentru că, speţa este una extrem de complicată, iar vinovăţia fratelui transformat în criminal peste noapte este discutabilă. În rândurile de mai jos puteţi citit întreaga tragedie, aşa cum s-a petrecut ea la Mateeşti.

Ziua de 13 martie a fost una cu ghinion pentru familia Bărbuţ, dintr-o simplă dispută între fraţi ajungându-se la crimă. Fraţii Aurelian şi Gheorghe erau vecini, fiind despărţiţi doar de un gard, însă se pare că de ceva timp ei erau într-o dispută continuă. În dimineaţa fatidică, Aurelian s-a dus la poarta fratelui său şi a început să arunce cu pietre. Chiar în acel moment, din casă ieşea fratele său Gheorghe, care avea o secure în mână pentru că se pregătea să taie o pasăre pentru ca soţia sa să facă mâncare. Atunci s-au luat la ceartă, iar Aurelian a intrat în curte şi a încercat să-i ia securea fratelui său din mână. Luptându-se, la un moment dat, fără să realizeze, Gheorghe l-a lovit pe Aurelian cu unealta în cap, moment în care acesta din urmă a căzut la pământ. „S-a petrecut un lucru foarte ciudat. Victima, Aurelian Bărbuţ, era un tip atletic, care a practicat şi rugby şi fotbal la viaţa sa, avea în jur de 1,9 metri, în timp ce fratele său este de statură mică şi mult mai slab decât el. Gheorghe Bărbuţ a declarat că nu a vrut să lase securea pe mana fratelui său, de teamă să nu îl omoare după. Asta pentru că, din câte am aflat de la familie, Aurelian Bărbuţ prezenta semnele unor afecţiuni psihice grave şi avea probleme de comportament. Se pare că teroriza familia fratelui său. Însă, din lupta corp la corp, el a fost victima. Gheorghe Bărbuţ susţine că nu-şi aduce aminte cum l-a lovit sau dacă l-a lovit cu lama sau cu partea neascuţită a securii" – susţine un anchetator.

Când şi-a văzut fratele la pământ, Gheorghe Bărbuţ a sunat imediat la 112, iar la faţa locului au ajuns imediat poliţiştii şi o salvare.
criminalisti 4 copy
A murit la Sibiu, iar familia a donat organele

Aurelian Bărbuţ a fost transportat iniţial la Spitalul Orăşenesc Horezu, însă de acolo a fost trimis către Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, având diagnosticul iniţial de hemoragie craniană. La Râmnicu Vâlcea, bărbatul a fost consultat de medicul specialist Marinoaica, care a decis să-l trimită la Sibiu, acolo unde urma să se decidă dacă va fi supus sau nu unei intervenţii chirurgicale. Din păcate, în Spitalul din Sibiu, bărbatul şi-a găsit sfârşitul, el suferind câteva complicaţii care i-au curmat viaţa.

Acum, familia Bărbuţ s-a împărţit în două: cei care îl acuză pe Gheorghe de omor şi cei care consideră că acesta doar s-a apărat. Pe mailul redacţiei noastre, ne-a fost trimis un mesaj de la Ionuţ Bărbuţ, probabil fiul victimei, care cere să se facă dreptate în acest caz şi menţionează că organele lui Aurelian au fost donate unor oameni bolnavi ce aveau nevoie de transplant. „Bărbatul din Mateeşti care a fost lovit cu securea în cap a decedat şi făptuitorul se plimbă liber. După deces, bărbatul a salvat 10 vieţi, donând organele. PĂCAT că după ce comiţi o crimă, eşti liber" – ne-a scris Ionuţ Bărbuţ.

Dilema poliţiştilor

Deocamdată poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vâlcea nu au luat nicio măsură împotriva agresorului, ei aşteptând documentele de la Spitalul Sibiu şi expertiza medico-legală. Însă ei susţin că pot încadra cazul ori la omor calificat, ori la lovitură cauzatoare de moarte sau la legitimă apărare. Mai mult, zilele viitoare criminaliştii vor audia alţi martori şi vor analiza întreaga documentaţie de la dosar, urmând apoi să ia măsurile necesare. „Din primele cercetări, a rezultat că a fost o luptă faţă în faţă, dar lovitura este undeva în spate. Trebuie să stabilim cum a fost lovit acolo în spate, pentru că Gheorghe Bărbuţ, aşa cum spuneam, susţine că nu-şi mai aduce aminte. «Eram preocupat să nu dau drumul la secure că altfel mă omora», ne-a declarat el prima dată. Este posibil să fie accidental, să-i fi scăpat securea sau este posibil să fie crimă. Rămâne să mai stabilim dacă a fost în legitimă apărare sau nu. Dar cu siguranţă, în urma cercetărilor, vom lua toate măsurile necesare" – ne-a declarat un poliţist apropiat anchetei.
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...