Nucii altoiți la Vâlcea, căutaţi în toată lumea

Nucii de Vâlcea au devenit celebrii în întreaga lume. Specialiştii de la Staţiunea Pomicolă Vâlcea au reuşit realizarea unei instalaţii cu ajutorul căreia altoiesc cele mai bune soiuri căutate de fermieri din toată lumea, în special din Australia. Fermierii sunt interesaţi de această afacere deoarece profiturile realizate dintre hectar de nuci altoiţi la Vâlcea se ridică şi la 10.000 de euro.

Altoirea unui nuc nu este simplă cum ar părea la prima vedere. Crenguţele anume alese trebuie tăiate cu precizie de chirurg, după care sunt introduse într-o instalaţie specială. Acolo vor sta timp de 30 de zile, la o temperatură de 26 de grade Celsius. Instalaţia de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea e unică în România. „Am realizat-o după o idee a unui american care a utilizat-o atunci la vremea respectivă la alun. Noi am îmbunătăţit-o şi am adaptat-o condiţiilor de la noi", spune Gheorghe Achim, profesor cercetător la SCPP Vâlcea pentru digi24.

În urmă cu 15 ani, când specialiştii care au construit instalaţia nu se gândeau că vor face o afacere. Pentru acest an, staţiunea se aşteaptă la comenzi de 40.000 de puieţi, dar nu va putea onora mai mult de jumătate. Preţul unui nuc altoit nu coboară sub 100 de lei.

„Cererea e aşa de mare încât nu mai e timp ca să mai stăm să formăm şi coroana şi îi livrăm sub formă de vargă", precizează Gheorghe Achim.

Comenzile mari de nuci altoiţi au o explicaţie: fermierii care au asemenea livezi fac profituri serioase - unii se laudă şi cu 10.000 de euro, câştig la hectar. În ţară, un kilogram de nuci se vinde cu 4-5 euro, iar la export ajunge şi la 12 euro. Dar, până să câştige aceşti bani, fermierii au nevoie de răbdare - durează aproximativ cinci ani până când livada intră pe rod.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...