Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete

Dragobetele este o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi celebrată în unele locuri din România pe 24 sau pe 28 februarie, 1, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Dragobetele este o sărbătoare cu o tradiție relativ nouă, având o vechime în jurul a 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile românești și păstrate cu precădere în sud-vestul României, dar plină de obiceiuri şi tradiţii.

În unele zone din ţară, în dimineaţa de Dragobete fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă şi să o topească, apoi să se spele pe faţă şi pe cap cu ea, pentru ca cel iubit să le considere cele mai frumoase.

Se spune că dacă în această zi ai norocul să auzi pupăza, vei fi harnic tot anul.

Dacă plouă, primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă.

Fetele şi băieţii se strâng în cete pe dealuri, în apropierea satelor pentru a discuta şi a lega prietenii. La prânz fetele coboară în sat şi fiecare băiat trebuie să urmeze fata care îi este dragă. În sudul ţării, această fugă a fetelor poartă numele de "zburătorit".

Tradiţia spune că cei care se sărută în această zi sunt meniţi să rămână împreună tot restul anului.

În această zi, nu se coase, nu se spală, nu se merge la câmp, în schimb se face curăţenie în toată casa pentru ca zilele ce vor urma să fie pline de spor şi prospeţime.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...