Viviane Reding: „Rom nu înseamnă România"

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat marţi, la prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor de la Bruxelles că „rom nu înseamnă România".

Reacţia comisarului european a venit ca răspuns la intervenţia primarului Mariana Gâju, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România şi primar al comunei constănţene Cumpăna, localitate eterogenă, compusă din români, turci, tătari şi romi. Aceasta a susţinut că numele de "rom" nu vine de la români şi că romii există atât în România, cât şi în celelalte state europene. „Ţara noastră nu trebuie să devină o ţintă a Uniunii Europene doar fiindcă are o populaţie eterogenă, iar dreptul la liberă circulaţie trebuie să le fie garantat tuturor cetăţenilor europeni pentru a putea munci şi depăşi criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană", a mai adăugat Mariana Gâju.

„Da, aveţi dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (...) Avem cu toţii răspundere", a declarat comisarul european.

Viviane Reding consideră că şcolarizarea copiilor romi este extrem de importantă pentru integrarea etniei. „Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeaşi problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi", a completat Viviane Reding.

Mulţi primari, în primul rând din Franţa, s-au plâns de comunităţile de romi, a mai afirmat Reding, subliniind faptul că se impune necesitatea adoptării unor planuri de acţiune concrete pentru integrarea socială a romilor, în special la nivelul comunităţilor locale.

În context, comisarul european a anunţat că în data de 4 aprilie 2014 va avea loc, la Bruxelles, al treilea Summit pentru populaţia romă, la care vor fi prezenţi miniştri din statele membre, reprezentanţi ai asociaţiilor de romi, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...