Slovenia refuză Statelor Unite extrădarea unui hacker român

Slovenia nu îl va extrăda în Statele Unite pe hackerul român Victor Faur, alias SirVic, arestat anul trecut, în octombrie, în baza unui mandat internațional de arestare emis de autoritățile americane, informează Reuters. Motivul invocat de o instanță din Murska Sobota (Nordul Sloveniei) este faptul că Faur a fost deja judecat și condamnat în România.

În urmă cu câţiva ani, Victor Faur a fost acuzat ca a accesat ilegal servere NASA şi ale altor instituţii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurenţă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice ale Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale din SUA (NASA), ale Centrului spaţial Goddard (GSFC), Departamentului american al Forţelor Navale şi Departamentului Energiei (DoE). Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea. Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparţin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spaţiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Naţional Sandia din Albuquerque (New Mexico) şi Observatorului Forţelor Navale din Washington DC, susţineau anchetatorii. Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice în mod manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor.

Conform acuzării, atacurile cibernetice ar fi cauzat pagube de 1,5 milioane de dolari.

În anul 2008, Faur a fost condamnat de Judecătoria Arad la un an de închisoare cu suspendare și plata unei amenzi de 240.000 de dolari. Tribunalul Arad și Curtea de Apel au confirmat sentința.

Faur a fost condamnat și în Slovenia la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de mituire a unui gardian.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...