Evacuarea membrilor Baroului Vâlcea din Judecătoria Râmnicului agită toată suflarea avocăţească din ţară

Somaţi cu doar o zi înaintea Crăciunului să părăsească unul dintre birourile deţinute în incinta Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, membrii Baroului Vâlcea s-au trezit scoşi în stradă la începutul acestei săptămâni. Notificarea pentru evacuare a fost semnată de conducerile Judecătoriei, a Tribunalului Vâlcea şi a Curţii de Apel Piteşti, iar avocaţii au reacţionat dur ameninţând cu măsuri de protest public, ultima constând în a nu mai asigura asistenţa juridică obligatorie la toate instanţele şi organele judiciare. Reacţiile confraţilor din ţară nu au lipsit, protestului iniţiat de avocaţii conduşi de Monica Livescu raliindu-se Uniunea Naţională a Barourilor din România, dar şi avocaţii din Giurgiu.

Alarmaţi de tendinţa trimiterii în derizoriu a activităţii avocatului

Decanul Baroului Giurgiu, avocatul Sergiu George Bratu, şi-a exprimat, în numele instituţiei pe care o conduce, solidaritatea dar şi alăturarea la protestul avocaţilor din Baroul vâlcean. „Baroul Giurgiu îşi exprimă în mod public adeziunea faţă de măsurile de protest întreprinse de Baroul Vâlcea în urma preluării spaţiului destinat desfăşurării activităţilor specifice exercitării profesiei de avocat în cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, ca urmare a dispoziţiei conducerii acestei instanţe. Este regretabilă această atitudine, care demonstrează încă o dată în plus, din păcate, tendinţa de trimitere în derizoriu a activităţii avocatului în realizarea justiţiei ca serviciu public în interesul cetăţeanului, manifestată în mod constant în ultima perioadă de către instituţiile publice implicate. Această politică managerială este profund eronată iar perpetuarea ei este de natură de a transmite în societate un semnal negativ cu privire la credibilitatea instituţiilor statului de drept şi a realizării apărării pe bază de lege", arată preşedintele Baroului Giurgiu într-un comunicat de presă.

Uniunea Naţională a Barourilor din România a reacţionat, de asemenea, rapid în favoarea confraţilor vâlceni, într-un comunicat al Comisiei Permanente a UNBR, membrii aceştia exprimându-şi îngrijorarea faţă de reducerea spaţiului de activitate în Judecătorie după 70 de ani de la primirea în folosinţă a acestora. „Comisia Permanentă a U.N.B.R. îşi manifestă profunda preocupare faţă de faptul că măsura de mai sus a fost dispusă în absenţa unui dialog prealabil instituţional, real şi constructiv, firesc între participanţi la opera de realizare a justiţiei, cu atât mai mult cu cât dreptul avocaţilor la utilizarea gratuită a unor spaţii corespunzătoare în incinta sediului instanţelor de judecată, pentru asigurarea serviciului de asistenţă judiciară, este consfinţit prin lege, precum şi faţă de împrejurarea că unui asemenea dialog a fost preferată transmiterea în spaţiul public a unor poziţii şi opinii subiective ale persoanelor care au competenţe decizionale la nivelul instanţei menţionate. Faţă de cele de mai sus, Comisia Permanentă a U.N.B.R. susţine Protestul formulat de Consiliul Baroului Vâlcea în numele avocaţilor vâlceni şi solicită factorilor decizionali competenţi din sistemul de justiţie, atât la nivel local (Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Tribunalul Râmnicu Vâlcea, Curtea de Apel Piteşti) cât şi central (Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii), luarea de îndată a măsurilor ce se impun în vederea restabilirii normalităţii, în spiritul respectării legii dar şi a profesiei de avocat", se arată în comunicat.
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Marius JIANU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa marius.jianu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...